2024. május 3. - Tímea, Irma

A kijózanodás időszaka jön

Gyurcsány Ferenc szerint a politikában el kell, hogy jöjjön a kijózanodás időszaka: új eszmékre és új gondolkodásra van szükség, amelynek a középpontjában egy sokkal átfogóbb, újrafogalmazott nemzeti felelősségben való közös osztozásnak kell állnia.
2008. november 6. csütörtök 11:45 - Hírextra
A miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülésén csütörtökön azt mondta: Magyarország mostani gazdasági helyzetéért kétharmad részben a nemzetközi pénzügyi válság a felelős, egyharmad részben pedig az, hogy az elmúlt tíz évben a megengedhetőnél jóval több erőt és energiát fordítottak a rivalizálásra, a versengésre a politikai erők. Ez folyamatosan olyan irányba tolja a kormányon lévőket, amely egyre több terhet rak az államra, amely egy ponton túl már nem képes ezeket viselni - indokolta a kijózanodás szükségességét a kormányfő.

A nemzeti számháborúban mindig lehet egyel nagyobb számot mondani, de nem ehhez kell felelősség, hanem ahhoz, hogy a közös nemzeti élet arról szól, képesek-e felelős, józan, hosszú távú gondolkodásra. Ez a legfontosabb lecke, amit meg kell tanulnunk - jelentette ki a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc felidézte a nemzetközi pénzügyi válság kialakulásának előzményeit, a Magyarországra gyakorolt hatását, az eddig megtett kormányzati intézkedéseket valamint beszámolt arról, hogy miért volt szükség az IMF-hitelszerződésre.

Megismételte, a recesszió idején a munkahelyek megtartása a legfontosabb feladat.
A kormányfő hangsúlyozta: mindig kiállt a nyugdíjasok juttatásai mellett, de ebben a helyzetben már nem tudott mit tenni. Kiemelte ugyanekkor: szó sincs arról, hogy törölnék a nyugdíj-korrekciós programot, csak kitolják annak bevezetését.

A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos tervezett változásokról azt mondta, a többség számára ez nem lesz érzékelhető.

A nyugdíjrendszer többi elemét megőrizzük - szögezte le a miniszterelnök.
Gyurcsány Ferenc felelősségteljesnek nevezte a nyugdíjasok hozzáállását és megköszönte nekik a megértést. Elgondolkodtatónak nevezte, hogy azoktól kapták a legtöbb megértést az elmúlt hetekben, akik messzemenően a legtöbbet tették az országért már eddig is.

Korózs Lajos az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a tanácskozáson részt vevő nyugdíjas szervezetek egyetértettek a kormányfő előterjesztésével. Mint mondta, a szervezetek azt vetették fel, hogy a 13. havi nyugdíjat esetleg be lehet építeni a rendszeresen kapott illetménybe, de ezt még át kell tekinteni.

Arról is megállapodtak, hogy a jövő év őszén a folyamatok elemzése után újra áttekintik a nyugdíjrendszer egészét.

Korózs Lajos közölte: a nyugdíjas szervezetek az egyik legfontosabb dolognak tartják az aktív munkahelyek megtartását, mivel ebből képződik a nyugdíjalap. Jelenleg Magyarországon mintegy 3,9 millió munkavállaló van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását