2024. május 16. - Mózes, Botond

Tagadja az emberölést a rabló

Megkezdődött a tokaji pénzszállítóautó-rablás tárgyalása kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon; az elsőrendű vádlott, H. R. tagadja, hogy részt vett volna a biztonsági őr meggyilkolásában, csak azt ismeri el, hogy a lopásban segédkezett.
2008. november 4. kedd 14:53 - Hírextra
H. R. korábban csak írásban tett vallomását, mert - mint mondta - "nem szavazott bizalmat" a rendőröknek. Az ügyvédjének nem sokkal a bűncselekmény után eljuttatott vallomását sem tartja fenn, mert akkor még úgy gondolta, őt nem fogják el, és azzal a vallomással segítheti társait - tette hozzá.

A tárgyaláson azt mondta, hogy a bűncselekményt Sz. J., a harmadrendű vádlott, azaz a pénzszállító autó sofőrje tervelte ki. Ő maga és S. K., a másodrendű vádlott - akivel közeli rokonságban van - csak "úgy mentek bele" az ügybe, hogy lopásról lesz szó. Kikötötték azt is, hogy a sofőrnek be kell vonnia társát, a pénzszállító autó másik kísérőjét, vagyis a későbbi áldozatot az akcióba - vallotta H. R.

Azt mondta: az ő feladata csak a pénz átpakolása volt a másik autóba, nem látott semmit az emberöléssel kapcsolatban, azt pedig, hogy a pénzkísérő meghalt, csak a sajtóból tudta meg. Amikor a helyszínt elhagyták, még élt a férfi, és szerinte vélhetően attól lett véres a pénzszállító oldala, hogy Sz. J., a sofőr összeverekedett a társával.

H. R. azt állította a bíróság előtt, hogy az elrabolt mintegy 166 millió forint hollétéről nincs információja, a pénzt ugyanis átrakták a negyedrendű vádlott, L. T. autójába, majd a zsákok elégetése után különváltak. Ő S. K.-val bujkált, a pénzt viszont Sz. J. és L. T. vitte magával. Nála 4 millió 825 ezer forint maradt a zsákmányból egy új autó beszerzésére és a bujkálásra. A különvált társakkal egy ideig tartották a kapcsolatot, de később nem sikerült őket elérniük telefonon, majd megtudták, hogy elfogták őket. A sajtóból értesült arról, hogy őt és unokatestvérét - a másodrendű Sz. K.-t - emberöléssel is vádolják. A tanyát pedig - ahol később, jó öthónapos bujkálás után elfogták őket - nem ő vásárolta, azt sem tudja, mennyibe került. H. R. megjegyezte: a rabolt pénzből nem vehették a hozzátartozói sem, mert ő nem hozta el a zsákmányt.

Az elsőrendű vádlottnak a bíróság és az ügyész és a védelem is feltette kérdéseit, eközben H. R. egyszer összecsuklott, az őr segített neki talpra állni.

Sebe Mária tanácsvezető bíró felhívta a vádlott figyelmét arra, hogy többszörös minősítésű életfogytiglani bűncselekmény elkövetésével vádolják, és a büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként csak akkor veheti figyelembe a vallomását, ha az teljes mértékben tényfeltáró.

Az ügyben a tervek szerint csütörtökön lesz a következő tárgyalás.
A tokaji pénzszállító autó kirablásának és a pénzkísérő őr meggyilkolásának ügyben három férfit előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével és lőfegyverrel visszaélés bűntettével,

további öt embert haszonszerzés végett, emberöléssel kapcsolatosan elkövetett bűnpártolással vádolnak. Négy vádlott előzetes letartóztatásban van.

A vádirat szerint tavaly márciusban a pénzszállító autó 166 millió forintot szállított, amikor Tokaj mellett a sofőr, azaz a harmadrendű vádlott, Sz. J. az általa vezetett gépkocsival egy földútra hajtott, azzal az ürüggyel, hogy "dolgát kell végeznie". Ezután a helyszínen elrejtőző első- és másodrendű vádlott, H. R. és S. K. előjött, és fegyverrel arra kényszerítette a kocsi biztonsági őrét, hogy szálljon ki az autóból, majd egy zsineggel fojtogatták, és többször torkon szúrták. Ezután a kocsiból kivették a pénzt, és a helyszínről elhajtottak. L. T. negyedrendű vádlottal - aki a környéken figyelje az esetleges rendőri mozgást - utólag közölték, hogy megölték a biztonsági őrt. A vádlottak rövid ideig Miskolcon, majd Budapesten bujkáltak. Ezután költöztek egy Kiskunhalas melletti tanyára, amelyet a vádlottak szüleinek segítségével, a rabolt pénzből vásároltak. Az első- és a másodrendű vádlott szüleit vádolja az ügyészség emberöléssel kapcsolatosan elkövetett bűnpártolás bűntettével - őket az ügyészség szabadlábra helyezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását