2024. március 2. - Lujza

A család megvédi a bevándorlókat

A Nagy-Britanniába betelepülőknek sokkal nagyobb az esélye különféle súlyos mentális betegségekre, mint a bennszülött populációnak, de az erős családi és kisközösségi kapcsolatok védelmet jelenthetnek számukra - derül ki egy friss kutatásból.
2008. november 4. kedd 12:20 - Hírextra
Korábban készített tanulmányok megállapítják, hogy a diszkrimináció és elidegenedés által sújtott bevándorlók pszichóziskockázata (skizofrénia, bipoláris zavar) magasabb. Az új vizsgálat azonban rávilágít arra, hogy a különféle etnikai csoportok között meglepő különbségek tapasztalhatók.
"Ezeket a különbségeket sokkal inkább a társadalmi, mint a genetikai faktorok magyarázzák" - mondta Jeremy Cold, a londoni St. Bartolomew's kórház pszichiátere, az Archives of General Psychiatry című folyóirat hasábjain publikált kutatás vezetője.

"Talán a kockázatelemzés helyett inkább a védelemről kellene gondolkoznunk. Az erős kisközösségek bizonyos védő hatással rendelkeznek" - tette hozzá.

Cold és munkatársai 484, 18 és 64 év közötti bevándorlót tanulmányoztak Kelet-Londonban, amely hagyományosan a betelepülők első állomása. 1996 és 2000 között mindannyian valamilyen mentális betegségben szenvedtek. Etnikailag vegyes képet mutattak: voltak közöttük írországi és kontinentális európai fehérek, karibiak, fekete-afrikaiak, az indiai szubkontinensről származók, kínaiak és más távol-keletiek, valamint ezekbe a csoportokba nem sorolható, "kevert" származásúak.

A kutatók ugyan minden csoport esetében az elmezavarok magasabb arányát tapasztalták, azonban némely etnikum körében ezek a mentális problémák alacsonyabb számban fordultak elő. Az indiai szubkontinensről származók a helybéliekhez képest mindössze 1,3-szoros eséllyel küzdöttek súlyos pszichózissal. Ebből következően ebben a csoportban a családi és társadalmi kötelékek védelmet nyújtanak a megkülönböztetés ellen - magyarázzák a szakemberek.

A fehér bevándorlók közösségében azonban kétszeres az esély a súlyos mentális zavarok megjelenésére, a karibi feketékében pedig még komolyabb a baj: itt négyszeresére növekszik a kockázat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását