2024. május 2. - Zsigmond

A nők és a fájdalom

Fej-, hátfájás, ízületi bántalmak: a nők rendszerint együtt élnek a fájdalommal - a szomorú tényt az olasz Nemzeti Női Egészségügyi Megfigyelőszolgálat (ONDA) közölte.
2008. október 31. péntek 10:45 - Hírextra
A 30 és 75 éves nők nagy többsége jelenleg (57 százalék) vagy a múltban hosszabban (23 százalék) szenvedett valamilyen krónikus fájdalomtól - állapította meg az a vizsgálat, amelyet Guido Fanelli, az olasz egészségügyi minisztérium fájdalomcsillapításért és megelőzésért felelős koordinátora vezetett.

A kínok sorában első a migrén (15,4 százalék), ezt követi a reumatikus artritisz (sokízületi gyulladás) vagy a csontritkulás okozta fájdalom (11,5 százalék), majd a hátfájás (11 százalék).
Ezek jobbára olyan tünetek, amelyek a nők életének "hűséges" kísérői: összesen 88 százalékuk szenved vagy szenvedett tőlük legalább egy éven át.

Hogy a hátgerinc, a nyak és a fej (a test leginkább érintett területei) okozta terhet csökkentsék, az olasz nők általában orvoshoz fordulnak (68 százalék). Ezután vagy gyógyszeres terápiával (61 százalék) vagy fizioterápiával (23 százalék) enyhítenek a tüneteken. Alternatív gyógymódokat - például a homeopátiát - mindössze három százalékuk alkalmaz.

Különös tény, hogy a házasságban élők sokkal nagyobb arányban gyógyítják, gyógyíttatják magukat, mint az özvegyek vagy az egyedül élők, és hogy a magasabb iskolai végzettségűek fordulnak ritkábban orvoshoz. A felhasznált fájdalomcsillapítók tekintetében az érintettek fele a szakorvos által rendelt szereket alkalmazza, de mintegy tíz százalék a "csináld magad" alapon kúrálja magát, vagy az ismerősök tanácsait követi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását