2024. április 19. - Emma

Az ukrán fiatalok elvágyódnak hazájukból

A 18 és 40 év közötti ukránok 27 százaléka komolyan fontolgatja annak lehetőségét, hogy főként anyagi megfontolásokból külföldre távozik hazájából - derült ki egy közvéleménykutatás adataiból.
2008. október 29. szerda 09:19 - Hírextra
A GfK Ukraine közvélemény- és piackutató cég által végzett felmérés eredményei szerint a megkérdezett fiatal ukránok 19 százaléka nagyon valószínűnek mondta, hogy a következő két év során elhagyja Ukrajnát. A kutatásból az is kiderült, hogy a potenciális kivándorlók abszolút többsége meghatározott időre, általában egy-két évre tervezi a külföldi tartózkodást - közölte a liga.net internetes ukrán üzleti hírportál.

A vizsgálatba bevont válaszadóknak csak a kilenc százaléka nyilatkozott úgy, hogy Ukrajna végleges elhagyását tervezi. A megkérdezettek a külföldre való esetleges távozás fő okaként azt nevezték meg, hogy Ukrajnában nincs lehetőség magas jövedelem elérésére. Ennek megfelelően a kivándorlást fontolgatók 87 százaléka a tervezett külföldi tartózkodástól anyagi helyzetének a javulását remélte. A kutatásban részt vevők 56,6 százaléka egyúttal arról is meg volt győződve, hogy a külföldön szerzendő tapasztalatát a visszatérése után jól tudná kamatoztatni az ukrán munkaerőpiacon.

Az országot elhagyni szándékozók közel fele nyilatkozta azt, hogy beszél legalább egy idegen nyelvet.
Becslések szerint jelenleg mintegy 3-3,5 millió ukrán állampolgár dolgozik külföldön.

A napokban megjelent szakértői vélemények szerint azonban a pénzügyi és gazdasági válság miatt hamarosan megkezdődik a Nyugat-Európában és Oroszországban dolgozó ukránok tömeges hazatérése, ami elsősorban Nyugat-Ukrajnában fog komoly szociális problémát okozni, mivel onnan távoztak legnagyobb számban külföldre munkát vállalni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását