2024. március 29. - Auguszta

Jó érettségivel a felföldre

A középszintű érettségi vizsgán négyes eredményt elért magyar diákok már jó eséllyel felvételizhetnek az észak-skóciai Fraserburgh város felsőoktatási intézményébe; a továbbtanulás lehetőségeiről a Banff and Buchan College képviselői a napokban tartottak
2008. október 28. kedd 07:46 - Hírextra
A skóciai főiskola és a zalaegerszegi középfokú oktatási intézmények közötti együttműködés három éve alakult ki.

A Banff and Buchan College szakemberei összehasonlították a magyar és a skót oktatási rendszer eredményeit, az érettségik követelményeit, s tanórákat látogattak. Ezekből számukra az derült ki, hogy a kedvezőtlenebb tárgyi, technikai lehetőségek ellenére a reáltárgyak - matematika, fizika, biológia - oktatása a magyar gimnáziumokban és szakközépiskolákban magasabb színvonalú, mint Skóciában - közölte Nagy Katalin.

Hozzátette, hogy Fraserburghban szívesen fogadják a magyar hallgatókat, felkészültnek tartják őket. Az Európai Unió tagországaiból érkezők számára az oktatás Skóciában ingyenes, a tandíjmentességet szociális háttér vizsgálata nélkül a diákok automatikusan megkapják. A hallgatók hetente három-négy napon járnak iskolába, a többi napon munkát vállalhatnak, amiből fedezni tudják a megélhetésüket.

Kitért arra, hogy a főiskolai felvételi ingyenes, online megoldható a jelentkezési lap kitöltésével, valamint a motivációs levél és referenciamelléklet elküldésével. A főiskola a bankszámlanyitástól a hivatalos ügyintézésen át a munkahely kereséséig mindenben segítséget nyújt a külföldi diákoknak.

A Banff and Buchan College-ban folyó oktatás a hazai középfokú vagy OKJ-s képzésekben megjelenő szakoktatásnak felel meg. Nappali, esti és levelező tagozaton, széles skálán mozgó továbbképzéseket ajánlanak a diákoknak. Az üzleti, menedzsment, könyvelési, mérnöki karoktól kezdve a társadalomtudományi, zenei, képzőművészeti és számítástechnikai kurzusokig szinte bármilyen szakot választhatnak a hallgatók. A kétéves szakirányú képzés után három év alatt mesterfokot - Master's degree - szerezhetnek, vagy folytathatják egyetemi tanulmányaikat, amire Skóciában szintén tandíjmentességet kérhetnek.

A tapasztalatok szerint a két tannyelvű gimnáziumban végzett diákok számára természetes az angol nyelvi környezet, ismerik a brit kultúrát, így könnyen be tudnak illeszkedni - jegyezte meg Nagy Katalin.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását