2024. április 29. - Péter

Németországban a Semmelweis Egyetem

A magyar felsőoktatási intézmények közül elsőként, Európában egyedülálló módon, székhelyen kívüli képzést indított a mostani tanévben a németországi Hamburgban a Semmelweis Egyetem - mondta el Stubnya Gusztáv stratégiai főigazgató az MTI-nek. A képzés eli
2008. október 24. péntek 07:50 - Hírextra
Európában a Semmelweis Egyetem kezdeményezése egyedülálló, ez az első, hogy az unió egyik országában működő egyetem egy másik államban adjon ki diplomát. Bár eddig is óriási, négy-ötszörös volt a túljelentkezés a Semmelweis Egyetem német nyelvű képzésére, a magyar intézményben azt várják, hogy még több hallgató érdeklődik majd képzéseik iránt, és egyéb területeken is együttműködés alakulhat ki - mondta a magyar egyetem főigazgatója.

A képzést a hallgatók Magyarországon kezdik meg, az első két évet itt végzik el német nyelven, majd négy év hamburgi tanulmányok következnek, az Asklepios intézményeiben.

A magyar fővárosból két év után visszatérő német orvostanhallgatók az egyetemi "bölcsőtől" azonban nem szakadnak el, Hamburgban is a SOTE egyetemistái maradnak. Az Asklepios-iskolában a SOTE-tanterve alapján tanulnak, az oktatást a hamburgi klinika alkalmazásában álló, tekintélyes német orvosok, illetve egyetemi professzorok végzik. A SOTE professzorai időről időre kilátogatnak, vizsgáztatnak, s ellenőrzik, hogy minden a megszokott "budapesti mederben" halad-e. Jelenleg 28-an tanulnak a hamburgi iskolában, de a létszám jövőre már 42-re bővül - mondta el az Asklepios Medical Schoolt igazgatója, Jörg Weidenhammer az MTI-nek.

Az Asklepios Kliniken GmbH szerte a világon számos kórházzal rendelkezik. Olyan hálózat, amely egyformán súlyt fektet a gyógyításra, a kutatásra, valamint az oktatásra, illetve az orvosi utánpótlás képzésére, ezért hozta létre több mint egy évvel ezelőtt az Asklepios Medical Schoolt - mondta el a német iskola igazgatója.

A végzés után a diplomát a Semmelweis Egyetem adja ki, amelyet elfogadnak Magyarországon, Németországban és természetesen az unió többi tagállamában is.

Stubnya Gusztáv elmondta: az oktatást székhelyen kívüli képzésként a Magyar Akkreditációs Bizottság minősítette, Németországban éppen ezért már nem kellett akkreditáltatni. Hozzátette: a Semmelweis Egyetem több mint húsz éve folytat idegen nyelven is - angolul és németül - orvosképzést.

A német diákok kiválasztásakor az érettségi eredményeket veszik elsősorban figyelembe. Megjegyezte: a német diákok nagyon komolyan veszik a tanulmányaikat, a szorgalommal és a tudással nem szokott probléma lenni. A hallgatók a német nyelvű képzéséért költségtérítést fizetnek, és aki 11 ezer eurót fizet, az nem téblábol - fűzte hozzá.

A hamburgi folytatás évenkénti költsége 14 400 euróra rúg, azaz a hatéves képzésért a szülőknek mintegy 80 ezer eurót kell fizetni, ami arra utal, hogy a gyógyítás iránt erősen elkötelezett, többnyire orvosokból álló és természetesen jómódú családokról van szó - fejtette ki a hamburgi intézmény vezetője.

Stubnya Gusztáv kitért arra is, hogy a Semmelweis névnek és az egyetem diplomáinak Németországban igen nagy renoméja van. Az uniós csatlakozás óta a határokon átívelő képzésben óriási tartalékok vannak, ezért nyitott szemmel járnak a további lehetőségeket illetően is - tette hozzá a főigazgató.

Európában az orvosképzés hiánycikk, korlátlan mennyiségben lehetne hallgatókat vonzani a magyar intézményekbe is. A Semmelweis Egyetemet is csak az infrastruktúra és a humánerő-kapacitás hiánya akadályozza meg, hogy további külföldi hallgatókat vegyen fel - mondta Stubnya Gusztáv.

Jörg Weidenhammer - s az MTI-nek nyilatkozó más források is - a leghatározottabban cáfolta ugyanakkor azt a feltételezést, hogy a hamburgi SOTE-diákok a németországi "numerus clausus" miatt kirostált, gyengébb képességű orvostanhallgatók lennének, akik - úgymond - pénzért vásárolnának diplomát. A német intézmény vezetője szerint mindez nem más, mint a SOTE - és a hamburgi klinika - durva lebecsülése, arról nem is beszélve: Németországban is köztudomású, hogy rendkívül nehéz a bejutás a budapesti Semmelweis-egyetemre. Azt mondta, valójában a legjobb képességű diákokról van szó, akik valamilyen kötődés miatt többnyire eleve SOTE-elkötelezettek. Még akkor is, ha valóban vannak közöttük olyanok, akik nem jutottak be egy németországi egyetemre, ezen azonban a hatalmas túljelentkezés miatt nincs mit csodálkozni.

Mert Németországban - mint állította - még mindig az orvosi egyetem az első számú kedvenc.
Az igazgató szerint hatalmas volt az érdeklődés Németországban a hamburgi-budapesti projekt iránt. "Egyetemi klinikák és szakmai szervezetek - köztük az orvoskamara is - árgus szemekkel figyelik, hogy mire jutunk" - jelentette ki.

S hogy mindebből mi a SOTE konkrét haszna? Weidenhammer és a többi forrás szerint mindenekelőtt tekintélyének és elismertségének további növelése, s ezáltal annak biztosítása, hogy a budapesti egyetemen külföldről, így természetesen Németországból is orvosképzés céljából a lehetőség szerint még többen "kopogtassanak".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását