2024. május 20. - Bernát, Felícia

Október 23-i megemlékezések

Megemlékezéseket, koszorúzásokat tartanak csütörtökön, az 1956-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulóján országszerte.Sólyom László köztársasági elnök csütörtök reggel koszorút helyez el a budapesti Műegyetem rakparton, a Piarista közben és a Roosev
2008. október 22. szerda 17:40 - Hírextra
Sólyom László köztársasági elnök csütörtök reggel koszorút helyez el a budapesti Műegyetem rakparton, a Piarista közben és a Roosevelt téren. Az Új köztemető 301-es parcellájánál reggel Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kezdi a koszorúzásokat.

A köztársaság lobogóját délelőtt fél 10-kor vonják fel a Kossuth téren, majd a közjogi méltóságok virágokat helyeznek el a Vértanúk terén, Nagy Imre néhai miniszterelnök szobránál. 11 órakor közjogi méltóságok, ,56-os szervezetek, Nagy Imre családjának tagjai, valamint a Nagy Imre Társaság és Alapítvány képviselői részvételével tartanak koszorúzási ünnepséget az Ötvenhatosok terén.

A központi rendezvényeket este a forradalom lángjának fellobbanása, valamint az operaházi ünnepi gálaműsor zárja, amelyen köszöntőt mond Gyurcsány Ferenc kormányfő és az ,56-os szervezetek képviseletében Mécs Imre.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke délután a budai Várban mond beszédet az I., a II., a III., a XII. és a XXII. kerületi polgármester közös ,56-os ünnepségén.A vidéki városok közül Debrecenben 11 órakor koszorúzzák meg az ,56-os emlékművet, amelynél beszédet mond Kósa Lajos polgármester. Az ünnepi műsor este a Kölcsey Központ báltermében lesz. Miskolcon az egész napos rendezvénysorozatot este gyertyagyújtás zárja a Hősök terén. A Fejér megyei és a székesfehérvári önkormányzat közös megemlékezése a bazilika ,56-os emlékkeresztjénél lesz. Egerben a Gárdonyi Géza színházban rendeznek városi ünnepséget, beszédet mond Habis László polgármester.

Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója hétfőn azt közölte, hogy országosan 485 rendezvényt jelentettek be csütörtökre; az események közül tizenhatot minősített kiemelt kockázatúnak a rendőrség.

A budapesti rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el a főváros egész területére. A rendőrök a rendezvények környezetében igazoltathatnak, átvizsgálhatják a ruházatot és a gépjárműveket.
Budapest belvárosában forgalomkorlátozásokra kell számítani a megemlékezések, továbbá a Bécs-Pozsony-Budapest szupermaraton miatt is.

Reggel, illetve délelőtt lezárják a Dísz teret, az Andrássy utat, a Kossuth Lajos teret és a Vértanúk terét, délben a Dózsa György utat a Városligeti fasor és Podmaniczky út között, 13 órakor a Bajcsy-Zsilinszky út Deák Ferenc tér és Andrássy út közötti szakaszát, délután 3 órakor pedig az Alkotmány utcát. Délután 4 órától nem lehet közlekedni a XIII. kerületben a Róbert Károly körúton, a Lehel utca és Váci út közötti szakaszon.

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő fegyveres felkelés, forradalom bontakozott ki a kommunista diktatúra, valamint a szovjet megszállás ellen. A forradalom kezdőnapja, október 23-a 1990 óta a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását