2024. április 26. - Ervin

Vatikán: kerüljön középpontba a Biblia

A vatikáni XII. rendes püspöki szinódus egyik legfontosabb törekvése, hogy az emberek jobban megismerjék a Bibliát, ami a felekezetek közti párbeszéd és a más vallásokkal folytatott dialógus alapvető eszköze lehet - közölte az Esztergom-Budapesti Főegyház
2008. október 21. kedd 16:00 - Hírextra
Az október 26-ig tartó szinódus egyik ülésén felszólalt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, előadásának témája a bibliai szövegek értelmezése és megértése, valamint annak gyülekezetekben való alkalmazása volt. Erdő Péter nyelvi munkacsoportot is vezet a témában - mondta Tóth János Csaba.

A bíboros előadásában hangsúlyozta: egyrészt keresni kell a bibliai szövegek eredeti, valamint az egyházi hagyomány által közvetített értelmét és üzenetét, másrészt szem előtt kell tartani a mai kor emberét is, hogy a szövegek valóban eljussanak hozzájuk.

Erdő Péter szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy sokaknak fogalmuk sincs arról, hogyan különböztessék meg a hiteles forrásokat a hiteltelenektől Jézus Krisztus történetére vonatkozóan. A média által közvetített bibliaismertető sorozatokban a lényeg elvész, a katolikus vagy akár a protestáns egyházak évszázadok során kikristályosodott, tudományos igényű bibliaismereti magyarázatai meg sem jelennek - tolmácsolta Tóth János Csaba a bíboros által elmondottakat.

Az esztergom-budapesti érsek a szinódusról írt levelében kitért arra, hogy az olasz televízióban egyenes adásban felolvasták a teljes Bibliát. Az első szakaszt maga XVI. Benedek pápa vállalta, de Erdő Péter is felolvasott egy szakaszt a Santa Croce in Gerusalemme bazilikában

Itt világiak és papok, színészek és betegápolók, katolikusok és nem katolikusok egyaránt szerepeltek.
Erdő Péter utalt arra, hogy annak idején Jézus is felolvasásra jelentkezett a zsinagógában, feltámadása után pedig megvilágította az emmauszi tanítványoknak a Szentírás értelmét. Kiemelte, hogy a történelemnek is van természetfeletti vonatkozása, ezért lehet beszélni az üdvösség történetéről is az emberiség történetét illetően.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását