2024. április 27. - Zita

Betiltják a neonáci mozgalmakat

Betiltják az újfasiszta szervezeteket Szerbiában, köztük valószínűleg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat is. A tilalom megszegése öt-tíz évig terjedő börtönbüntetést von maga után. A szerbiai újfasiszta mozgalom különösen Újvidéken és Belgrádban erő
2008. október 21. kedd 07:37 - Hírextra
Az újvidéki újfasiszták tavaly behatoltak az egyetemre, megzavartak egy előadást és megtámadták a tanárokat, míg egy utcai tüntetés alkalmával összetűzésbe keveredtek a polgárokkal és a rendőrséggel is. A főszervezők néhány hetes, hónapos börtönbüntetést kaptak a rendzavarás miatt.

A rendőrség betiltotta az újfasiszták múlt heti, Belgrádba tervezett gyülekezését, ennek ellenére mégis összegyűlt háromszáz fiatal, akikre háromezer-ötszáz rendőr felügyelt.

Szerbia főügyésze hivatalos eljárást indít az újfasiszta szervezetek betiltásáért. A rendőrség öt-hat ilyet tart nyilván, köztük a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, valamint a volt honvédek hagyományőrző egyesületét is.

A betiltott szervezetek nem indíthatnak honlapot, nem szervezhetnek nyilvános megmozdulást, és nem adhatnak ki ellenséges propagandaanyagot. A tilalom megszegőit hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik, súlyosabb vétség esetén azonban akár tíz évre is rács mögé kerülhetnek.

Az ügyészség véleménye szerint azért van szükség a szerbiai újfasiszta szervezetek betiltására, mert a hatalom eddig nem volt hajlandó erélyesebben föllépni ellenük.

A legerősebb ilyen alakulat, az újvidéki Nemzeti Arcvonal máris nevet változtatott, és Új Szerb Program fedőnév alatt harcol tovább a szocialista igazságért és a szerb nemzeti érdekekért.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását