2024. május 17. - Paszkál

A Fidesz nem támogatja az MSZP-MDF javaslatát

A Fidesz semmiképpen nem támogatja a közös MSZP-MDF javaslatban megfogalmazott költségvetési hivatal felállítását, a legnagyobb ellenzéki párt szerint ez csak egy "újabb pénznyelő gépezet" lenne - jelentette ki Balsai István, a Fidesz parlamenti képviselő
2008. október 21. kedd 11:48 - Hírextra
Balsai István azt mondta, az MSZP-MDF beadvánnyal szemben áll a Fidesz még 2006-ban benyújtott költségvetési tanácsra vonatkozó javaslata, amelyet az Országgyűlés többsége hétfőn napirendre vett, de a miniszterelnök úgy "instruálta" a kormánypárti képviselőket, hogy az alkotmányügyi bizottság nem tartotta általános vitára alkalmasnak a javaslatot, így a parlamenti vitára nem kerülhet sor.

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz javaslata szerint a háromtagú költségvetési tanács a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből és a köztársasági elnök által 6 évre jelölt elismert közgazdászból állna, ők díjazás nélkül látnák el munkájukat és feladatuk lenne a költségvetési törvények hitelességének vizsgálata.

Hangsúlyozta: a képviselők 99,9 százalékának nincs valódi rálátása a költségvetés folyamataira, a költségvetési tanács létrehozásával azonban ez a helyzet megváltozhatna.

Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője az MTI-nek azt mondta, a költségvetési hivatalnak rendelkeznie kell erőforrásokkal feladatai ellátáshoz, a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványban meghatározott összeg ehhez szükséges és elégséges.

A politikus az általa és Herényi Károly (MDF) által benyújtott indítványról azt mondta, szerint a javasolt 1,2 milliárd forint a Magyarországon működő intézmények költségvetéséhez viszonyítva nem túl magas, az alsó határon helyezkedik el.

Szabó Lajos elmondta, hogy a plafontörvényhez beterjesztett módosító indítvány tartalmazza mind a Fidesz által javasolt költségvetési tanács, mind a közpénzügyi törvénycsomagból átvett költségvetési hivatal létrehozását.

Kérdésre válaszolva a politikus közölte: az alkotmányügyi bizottságban azért nem támogatták a Fidesz javaslatát, mert nem tartják alkotmányosnak a tanács harmadik tagjának jelölési módját.
Az előterjesztés szerint a költségvetési tanács tagja a Magyar Nemzeti Bank elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású elméleti közgazdász.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását