2024. április 29. - Péter

Miért szánkázik a kutya?

A kutyatulajdonosok gyakran fordulnak az állatorvoshoz, panaszolva, hogy kedvencük fura szokásokat vett fel: a farkát kergeti, a fenekét húzza a földön (szánkázik), hullik a szőre, vagy éppen a fülét vakarja. A gond okozója leggyakrabban a bűzmirigy tarta
2008. október 17. péntek 09:32 - Hírextra
Sokan nem tudják, hogy ez a mirigy mind kanokban, mind szuka kutyákban létezik, ugyanígy a macskákban is. A végbélnyílás belső felületén kétoldalt egy-egy mirigy található, kivezető nyílásuk közvetlenül a végbélnyílásnál van. Az általuk termelt váladék nagyon kellemetlen, bűzös szagú. Színe és állaga egyedtől, és attól is függ, mennyi ideje pang a tartalom a mirigyben. Ha nem régóta, akkor világos, enyhén sárgás színű és folyékony, viszont minél hosszabb ideje pang, annál sötétebb (néha fekete), és sűrűbb.

Mi a funkciója a bűzmirigynek? Székletürítésnél a hasprés hatására a mirigyek megnyomódnak, és tartalmukat kiürítik, ezáltal a bélsár könnyebben távozik a szervezetből. Ez a mechanizmus azonban akkor is beindulhat, amikor a kutya megijed, egyes egyedek pedig akaratlagosan is ki tudják üríteni a mirigy tartalmát. A bűzmirigy szagát a kutyák érzékeny orra egyedek szerint is meg tudja különböztetni, ezért nem véletlen, hogy ha két kutya találkozik, első "feladataik" közé tartozik egymás hátsó fertályának tüzetes vizsgálata.

Alcím: Mik a tünetek?

A bűzmirigy problémáit okozhatja a tartalom pangása miatt bekövetkező besűrűsödés, a kiürülés hiánya, illetve akadályozottsága, valamint a bakteriális fertőzés. Összetett kóroktanú betegségről van szó, azaz a tünetek kialakulása nem egyetlen okra vezethető vissza.
Az állatorvosi vizsgálat során a mirigyek teltsége tapintással érezhető, de külső vizsgálattal (szemrevételezéssel) a környék kiteltsége is gyakran megfigyelhető. A mirigyek rendszerint nehezen üríthetőek, a kezdetben világos színű tartalom kátrányszerűen besűrűsödik és feketévé válik. Extrém esetekben a tartalom kifejezetten száraz, s csak erős nyomásra távozik, túrószerű képlet formájában.

A tartalom pangásához további tünetegyüttes is csatlakozhat: bőrviszketegség, következményes kidörzsölés, társult bakteriális fertőzés, szőrhullás, és bőrpír. A végbél tájéka olyan fájdalmas lehet, hogy az állat emiatt nem ürít bélsarat (bélsárpangás).

Ha a váladék nem tud a szokásos úton kiürülni, előfordulhat, hogy a végbélnyílás mellett, a bőrön keresztül tör utat magának. Az így kialakult seb könnyen elfertőződik, begennyesedik, nagyon fájdalmas, és mindenképpen orvosi beavatkozást igényel.

Gyakran tapasztalható, hogy az állat a fülét vakarja, az begyullad, benne kezdetben még nincs fertőzésnek nyoma, de az állandó vakarástól, és a karmok alól bekerülő piszokban található kórokozóktól hamarosan bakteriális fertőzés, és a külső hallójárat gyulladása lesz a következmény. A megnagyobbodott mirigyek ugyanis nyomják a környezetükben lévő idegeket. Az ezekben keletkező ingerület végigfut az idegpályákon és eljut a fülhöz is, ahol viszkető érzést vált ki. A bűzmirigy kinyomásával a fültünetek is hamarosan megszűnnek, de ha már kialakult a gyulladás, azt az állatorvos által javasolt fülcseppekkel gyógykezelni kell.

A mirigyek félévenkénti, mechanikus ürítése megelőzésként ajánlatos azoknál az állatoknál, amelyek maguktól nem tudják ezt megtenni. Ehhez mindenképpen állatorvos segítségét kell igénybe venni, nemcsak azért, mert ő szakszerűen és teljes egészében kinyomja annak tartalmát, hanem azért is, mert így kedvencünk nem ránk, hanem az állatorvosra fog "haragudni". A kutyakozmetikusok közül is sokan el tudják végezni a műveletet, ők azonban nem nyúlnak be a végbélnyílásba, hanem csupán kívülről gyakorolnak nyomást a mirigyekre, ezért sajnos nem mindig sikerül a mirigyet teljes egészében kinyomniuk. Ez nem is a kozmetikus feladata.

Alcím: Hogyan gyógyítja az állatorvos?

Amennyiben az előzőekben említett tüneteket észrevesszük, mindenképpen keressük fel állatorvosunkat! Súlyos esetben, valamint ha a társult bőrgyulladás kiterjedtté válik, elkerülhetetlen a beteg állat gyógyszeres kezelése is, amely gyulladáscsökkentő injekcióból és hosszú hatású antibiotikum beadásából, valamint a mirigyek környékének fertőtlenítéséből áll. Igen makacs betegségnél szükség lehet a végbélzacskók fertőtlenítőszeres, antibiotikumos átöblítésére is.
Ha a "konzervatív" gyógykezelés eredménytelen, akkor a végbélzacskókat műtétileg el kell távolítani.

A műtétet követően azonban több dolog is problémát okozhat: a varratok nyalását ugyan gallérral megakadályozhatjuk, de a gyógyuló, és ezért viszkető sebet nem lehet bekötni, leragasztani, mert olyan helyen van, ahol ez tartósan kivitelezhetetlen. Ha pelenkát (tüzelőbugyit) adunk kedvencünkre, az csak ideiglenes megoldás. A kis- és nagydolgát ugyanis el kell végeznie, és ha ez a pelenkába kerül, fellazíthatja és befertőzheti a sebet, ami csak hetek múlva tud begyógyulni. Azt pedig szinte lehetetlen megakadályozni, hogy a kutya éjszaka, amikor mindenki alszik, ne dörzsölje a padlóhoz a viszkető műtéti sebét. A mirigyek a kiürítés után gyorsan újra telítődhetnek, ezért előfordulhat, hogy az állatorvos két hét múlva kontrollra visszarendelheti az állatot.

A kiürülést nagymértékben segíti, ha a széklet kellőképpen kemény, ezért a magasabb rost-, és csonttartalmú táplálék etetése jó hatású lehet, bár nem tekinthető biztos megelőzésnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását