2024. május 13. - Szervác, Imola

Lados Zuschlag kapcsolatai miatt nem félt

Miután megkezdődtek a vizsgálatok, Zuschlag János többször azt mondta, nem kell attól tartani, hogy komoly probléma lesz, mert legfeljebb ügyészségi megrovással zárulhat az ügy - mondta Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja csütörtök délutáni
2008. október 17. péntek 06:10 - Hírextra
Az ügyészségi vizsgálat 2005 nyarán kezdődött az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvánnyal kapcsolatban, ekkor Lados István szerint Zuschlag János azt mondta: "nagy probléma nem lehet, maximum egy ügyészségi megrovásra lehet számítani, és pénzbüntetéssel az iratok hiánya miatt".

Egy beszélgetés során a büntetőeljárással összefüggésben szóba került Zuschlag mentelmi joga, aki azt mondta, hogy "vele szemben arra az időszakra vonatkozóan, amikor ő országgyűlési képviselő volt, nem folytatható büntetőeljárás, vagy csak nagyon körülményesen".

Az ügyészségi vizsgálat idején Lados István már nem dolgozott Zuschlag mellett.
A bíró felolvasta Lados István korábbi vallomását. E szerint 2005 júniusa után Lados István találkozott Zuschlag Jánossal, aki a kezébe nyomott két jegyzőkönyv-másolatot, Vámosi Zsolt nyolcadrendű és Őri András negyedrendű vádlottét - őket akkorra a hatóság már kihallgatta. Zuschlag arra utasította Ladost, hogy tanulmányozza a két jegyzőkönyvet, mert ha kihallgatják, akkor nem lehet ellentmondás a jegyzőkönyvek között.

Lados emlékezete szerint először 2005 szeptembere és novembere között hallgattak ki tanúként a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon, akkor Zuschlag utasítására olyan tartalmú vallomást tett, ami egybevágott az említett korábbi vallomásokkal, de semmi köze nem volt a valósághoz.

A vádlott elmondta: fenntartja korábbi vallomását, kiegészítve azzal, hogy eszébe jutott: volt egy beszélgetés Zuschlaggal, ahol "megkonstruáltuk tulajdonképpen a vallomásomat előre, hogy mit kell majd mondani a rendőrségen".

Fodor Endre tanácsvezető bíró emlékeztette Lados Istvánt korábbi vallomására, mely szerint Zuschlag tájékoztatta arról, mit fognak tőle kérdezni a rendőrségen és ez így is lett.
"Bennem kialakult az a képzet, a tanúkénti kihallgatásom után, hogy valamilyen mögöttes információkkal rendelkezik Zuschlag János, ugyanis ő előre mondta azt, hogy milyen kérdések kerülnek szóba a tanúkihallgatáson és ez valóban így is történt" - mondta Lados.

Zuschlag János megnyugtatta: a "Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitánnyal egyeztetett" és csak két mellékkörülményre vonatkozóan tesznek fel kérdéseket neki. (Akkor Király Ferenc ezredes volt Bács-Kiskun megye rendőrfőkapitánya.)

Ez valóban így is történt a kihallgatásom során - tette hozzá a vádlott.
A bíró felolvasta korábbi vallomását, mely szerint "Zuschlag rendőrségi kapcsolataként Bács-Kiskun megye rendőrfőkapitányára hivatkozott".

Lados István tanúkénti kihallgatása Zuschlag János felvetette, hogy Ladosnak el kellene hagynia Magyarországot, mert állítása szerint "a nyomozás már finisben van és várható a lezárása". Azt is elmondta, hogy "magas kapcsolatokkal" próbálja a nyomozást "kézben tartani", hozzátéve, kap segítséget ahhoz, hogy számukra kedvezően záruljon a nyomozás.

Arra a kérdésre, kire utalt Zuschlag, a vádlott Szilvásy Györgyöt (akkor a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert) nevezte meg konkrétan. A későbbiekben Erdélyben - Zuschlag javaslatára Lados ott volt egy ideig - Lusztig Péterre hivatkozott Zuschlag, aki Lados tudomása szerint akkor a Belügyminisztérium államtitkára volt.

A bíró megkérdezte a vádlottat, hogy tudott-e arról, hogy a lehallgatásokkal kapcsolatban az információkat honnan szerezte Zuschlag.
Lados vallomása szerint Zuschlag "említette a dátumot, hogy mikortól hallgatják le", mely 2007 januárjának egyik napja volt.

Ekkor Lados ügyvédje bejelentette, hogy védencét a telefonlehallgatással körülményekre vonatkozóan a Központi Nyomozó Főügyészség tanúként kihallgatta, és vallomása államtitkot képez.

Németh Zsolt ügyész, a vádhatóság képviselője bejelentette: az ügyben felmerült információk nincsenek minősítve, nincs olyan ok, ami a vádlott vallomástételének akadályát képezné.
A bíró bejelentette: voltak minősített részek az iratokban, de azok titkosságát feloldották.
Lados a bíró kérdésére elmondta: a folyamatban lévő nyomozás miatt lehetett a lehallgatás, és Zuschlag azt mondta, a Nemzetbiztonsági Hivatal hallgatja le őt. Közölte azt is, hogy "Szilvásy Györgytől származik az információ, ő tájékoztatta a lehallgatásról".

"Szemenszedett hazugság az, hogy Szilvásy György Zuschlag Jánost, vagy bárki mást az ügyben gyanúsítottak közül akár lehallgatásról, akár más személyükkel kapcsolatos nemzetbiztonsági tevékenységről bármikor tájékoztatta volna" - közölte az MTI-vel Dora Tóth Andrea, Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter sajtótitkára. Hozzátette, visszautasítják azt az állítást is, hogy Szilvásy György bármiféle segítséget adott volna ahhoz, hogy "Zuschlagék számára kedvezően záruljon a nyomozás".
Lados István másodrendű vádlott kihallgatása október 20-án folytatódik a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását