2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kétszeres Fidesz-előny, kétpárti parlament, megosztó államfő

Kétpárti parlament alakulna, ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások a Publicus Intézet október 1-je és 9-e között végzett reprezentatív felmérése szerint. A kutatás összegzését a megrendelő Progresszív Intézet juttatta el pénteken az MTI-h
2008. október 17. péntek 10:08 - Hírextra
A kutatás szerint a biztos szavazó, pártot választók körében a kormányzó MSZP támogatottsága 29, a Fideszé 60 százalék. A felmérést végző cég szerint az eredmények nem mutatnak semmi meglepőt, és illeszkednek a közelmúlt hasonló méréseihez.

A kutatás Sólyom László köztársasági elnök "politikai szerepvállalásának" megítélését is vizsgálta. E szerint a Fidesz-szavazókon kívül az államfő személyiségét minden csoportban nagyobb arányban ítélik megosztónak, mint egységet teremtőnek.

A teljes mintában 40 százalék azok aránya, akik szerint a köztársasági elnök megosztó személyiség, míg 31 százaléka egységet teremtőnek ítéli őt, a további 29 százalék pedig nem nyilvánított véleményt e kérdésben.

A Fidesz-szavazók harmada (31 százaléka) gondolja megosztónak Sólyom László köztársasági elnököt, 43 százalékuk pedig egységet teremtőnek tartja. A kormánypárt támogatóinak kétharmada (64 százaléka) szerint megoszt, hetede (16 százaléka) szerint pedig egységet teremt.
Arra a kérdésre, hogy Sólyom László "melyik párt listájára adná szavazatát", a megkérdezettek 38 százaléka a Fideszt, 6 százaléka az MSZP-t nevezte meg.

A kérdések között szerepelt az is: "Ha Sólyom László pártpolitikus lenne, melyik párt jelöltjeként tudná leginkább elképzelni?"A válaszadók 37 százaléka szerint a Fidesz jelöltje lenne, 16 százalék szerint függetlenként szállna versenybe, 6 százalék pedig szocialista színekben képzeli el jelöltségét.

Az adatfelvételt a Publicus Intézet 1.196 fő személyes megkérdezésével végezte.A kutatást megrendelő Progresszív Intézet honlapján a politikai elemző feladatokat is vállaló cég vezetői azt vallják magukról, hogy a progresszív politika elkötelezettjei. Mint írják: céljuk, hogy részt vegyenek a magyar politika nyilvános értékelésében, felfrissítve a közgondolkodást és a politikai közéletet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását