2024. április 28. - Valéria

Megsüketülhetnek a MP3-at sokat hallgatók

Az MP3 lejátszót, illetve discmant használók nagyjából 10 százaléka halláskárosodást szenvedhet a hallójárataikban túl hangosan dübörgő zenétől - derül ki az Európai Unió friss vizsgálatából.
2008. október 13. hétfő 14:31 - Hírextra
Az Európai Bizottság által megrendelt kutatás eredményei szerint azok, akik több mint öt éven keresztül hallgatnak hangos zenét napi egy óránál hosszabb időtartamban, komoly veszélynek teszik ki hallószerveiket. Európa-szerte nagyjából 10 millió ember tartozik a veszélyeztetett zenebarátok csoportjába, köztük megannyi fiatalkorú.

Az Európai Bizottság most a halláskárosodás veszélyét minimalizáló technikai megoldásokat keres, hogy megóvja a hordozható zenelejátszó berendezéseket napi rendszerességgel használók népes - becslések szerint 50 és 100 millió fő közé eső - táborát a korai nagyothallás kialakulásától

A lehetséges megoldások között szerepel a szabványok megváltoztatása is. Az Európai Unió biztonsági előírásai 100 decibelben maximalizálják a zenelejátszó készülékek hangerejét, ugyanakkor a magas frekvenciájú hangok is egyre több szakértőt aggasztanak. A felhasználók gyakran az egyértelműen ártalmas, 89 decibel feletti hangerőn hallgatják kedvenc zenéiket, hogy kizárják a külvilág zavaró neszeit.

"Számtalan fiatal úgy hallgat rendszeresen hangos, illetve magas frekvencián szóló zenét, hogy közben feltehetően fogalma sincs róla, hogy helyrehozhatatlanul károsítja a hallását" - fogalmazott Meglena Kuneva, az Európai Unió fogyasztóvédelmi bizottságának biztosa.Egy tavaly készült vizsgálat eredményei szerint a fiatalok több mint fele 85 decibel feletti hangerőn hallgat zenét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását