2024. május 3. - Tímea, Irma

A távhőszolgáltatásról szóló törvényjavaslat

A kormánypárti felszólalók kiálltak az úgynevezett Robin Hood-adóról szóló javaslat mellett, míg az ellenzéki képviselők, a szerdai általános vita során gyakorlatilag egybehangzóan jelentették ki, hogy az előterjesztés nem alkalmas a távhőszolgáltatás ver
2008. október 9. csütörtök 06:21 - Hírextra
Fónagy János (Fidesz) elmondta: a 650 ezer távfűtéses lakásban élő, másfél-kétmillió ember napi megélhetését alapvetően befolyásoló távhődíjakról van szó ebben a javaslatban, amelynek címe versenyképességről beszél, ugyanakkor erről egyetlen szó sincs benne.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a távfűtés Európa jelentős részén elfogadott, jól működő, megfizethető és környezetbarát rendszer. Példaként említette Észak-Európát, ahol élen járnak a távfűtésben, többek közt azért, mert a távhőtermelők és -szolgáltatók közösségi tulajdonban vannak.

A volt szocialista országokat azonban általában az jellemzi, hogy erősen privatizált, magánkézben van az energiatermelés - jegyezte meg.Ez a javaslat alkalmatlan eszköz, nem javít a versenyképességen, az egységnyi távhőenergia árát semmilyen tekintetben nem csökkenti. Mint fogalmazott, ezzel a javaslattal a kötelezettség az önkormányzatoknál marad, a szabályozás azonban kikerül a kezükből.

Fónagy János szerint amennyiben a kormány valóban ennek a másfél-kétmillió embernek a napi gondjain akar enyhíteni, akkor az áfa csökkentését - 20-ról 5 százalékra - kellene választania.
Katona Kálmán (MDF) szerint a törvénytervezet zavaros, kiérleletlen, megfogalmazásaiban pontatlan, és a címe sem fedi a valóságos tartalmat.

Kiemelte, hogy értelmezése szerint 2010. január elsején lehet majd kiírni az első pályázatokat, de annak az évnek a végén hatályát veszti a törvény. A politikus úgy vélte, a támogatásról szóló első résznek legalább 2012. január elsejéig érvényben kellene maradni.

Katona Kálmán azt mondta, hogy versenyhelyzetet kell teremteni a hőtermelők számára. Hozzátette: ha támogatásban gondolkoznak és hőtermelésben nem, az azt jelenti, hogy támogatják a leválást, amitől jó közérzete lehetne a lakóknak, de a rendszer összedőlne.
A képviselő azt is kérte, hogy a fogalmak meghatározását pontosítsák a javaslatban.
Lakos Imre (SZDSZ) azt emelte ki: mindenki egyetért azzal, hogy a kormánynak és a parlamentnek szembe kell néznie a távfűtés versenyképessé tételével.

Leszögezte, hogy az SZDSZ frakció ebben a formájában semmiképpen nem tudja támogatni a törvényt, amihez módosító javaslatokat nyújtottak be.Lakos Imre kitért rá, hogy a Fidesz áfacsökkentési javaslatát nem tartja helyesnek, mert ez csak egy pici szeletét jelenti a problémának és nem lehet vele megoldani az egészet.

Bencsik János (Fidesz) közölte, hogy a törvényjavaslat, címével ellentétben, nem a távhőszolgáltatás versenyképességének javítására, hanem a kormány szociális érzéketlenségének palástolására tesz kísérletet.

Véleménye szerint a javaslat arról szeretné elterelni a figyelmet, hogy a gáz és a távfűtés támogatására rendelkezésre álló költségvetési forrásokat az idei 82 milliárd forintról 66 milliárd forintra akarja csökkenteni a kormány.

Illúziónak nevezte azt az elképzelést, hogy a nyolcszázalékos, úgynevezett Robin Hood-adó pluszterheit a szolgáltatók nem fogják áthárítani a lakosságra.A képviselő azt mondta, hogy a javaslat átgondolatlanságára vall, hogy az önkormányzatok ármegállapítási jogát csak az ár kihirdetésére korlátozná, de a szolgáltatásért továbbra is a települések lennének a felelősek.
A politikus sajnálatosnak nevezte, hogy a kormányzat a Fidesz áfacsökkentésre vonatkozó javaslatát érdemben meg sem vizsgálta.

László Tamás (Fidesz) azt mondta, hogy meglátása szerint az ökoprogram nem szól másról, mint a tízéves hűségnyilatkozatról. Véleménye szerint a távfűtés és a gázfűtés ára között olyan nagy a különbség, hogy az előbbiről mindenki megpróbál leválni.

Az ellenzéki politikus szerint nem véletlen, hogy rendkívül kevesen jelentkeztek az ökoprogramra, mert egy "hallatlan nagy átverésről van szó".Szanyi Tibor (MSZP) azt mondta, hogy ha a hőtermelők saját hatáskörben 2-5 százalékos csökkentést hajtanának végre, az azonnali hatállyal legkevesebb 15 százalékos csökkenést eredményezne a fogyasztók számára. Megjegyezte, hogy Budapesten jelenleg 3500 forint körüli összegbe kerül egy gigajoule energia a lakosság számára, miközben ezt 2000-2500 forintért "illik megtermelni".

Hangsúlyozta, hogy az úgynevezett Robin Hood-adó kifejezetten az érintett cégek nyereségeit célozza. A versenyképesség kapcsán azt mondta, hogy a távhő-szolgáltatók nem egymással, hanem a különböző alternatív fűtési módokkal versenyeznek.

A képviselő közölte: módosító indítványt adtak be, hogy ne csak a társasházakra, de a lakásszövetkezetekre is legyen érvényes a költségmegosztás lehetősége. Külön kitért rá, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben a törvény alapján a hőszolgáltatóknak és az önkormányzatoknak honlapjukon nyilvánosságra kell hozniuk az ármegállapítás tényezőit.Józsa István (MSZP) a magyar energetikai paradoxonnak nevezte, hogy a távfűtés többe kerül, mint az egyedi gázfűtés.

A képviselő azt mondta, hogy amióta a lakossági gázár politikai kérdéssé vált, akkor elkezdtek torzulni az arányok. Véleménye szerint el kell gondolkozni olyan energiaforrások bevezetésén, mint például a geotermikus energia.Ezt követően Áder János levezető elnök az ülést berekesztette és a parlament következő ülését jövő hétfő 13 órára hívta össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását