2024. április 29. - Péter

Mezőgazdasági támogatási rendszer - részletes vita

A támogatási jogosultság, a törvény hatálybalépése és a bázisidőszak volt a központi kérdés az egységes mezőgazdasági támogatási rendszerről (SPS) szóló törvényjavaslat részletes vitájában hétfőn az Országgyűlésben.
2008. október 6. hétfő 22:30 - Hírextra
Ángyán József (Fidesz) úgy vélte, a törvényjavaslatban két kritikus pont van. Egyik, hogy a 2006-os évet kívánja a kormány megjelölni bázisévnek, a másik pedig a vagyonértékű joggal kapcsolatos jelenlegi kormányzati szándék, ami megjelenik a javaslatban. Ez utóbbival kapcsolatban a fideszes politikus úgy vélekedett, 450 milliárd forintnyi vagyoni jog kérdése múlik ezen a törvényjavaslaton.

Mint mondta, számukra elfogadhatatlan, hogy vagyonértékű jog lehet azoknál is, akik nem gazdálkodnak már a földön, és így áruba bocsátják ezt a jogot. Az agárpolitikus szerint ez a javaslat mai formájában arról szól, hogy az agrárium szereplői közül egy szűk rétegét részesítenek előnyben, amelyet monopolhelyzetbe hoznak, miközben a Nemzeti Földalap hátrányos helyzetbe kerül.

A támogatási jogosultság legyen azé, aki a földet műveli, de csak addig, amíg valóban folyik a gazdálkodás - hangsúlyozta. Örvendi László (Fidesz) szintén azt szorgalmazta, hogy módosítani kell a javaslat azon passzusait, amelyek szerint a vagyonértékű jog forgalomba kerülhet, s azt is, hogy a támogatási jogosultság és a föld művelése elváljon egymástól.

Ha a javaslatot mai formájában fogadja el a parlament - mondta -, akkor ez azt jelentené, hogy a földtulajdonos, bérbeadó kiszolgáltatottá válna mind a tulajdon értékesítésénél, mind pedig a bérbeadásánál.

Az SPS nem segíti a földtulajdonosokat, nekik kárt okoz - szögezte le Örvendi László, majd hozzátette: a vagyoni értékű jog forgalmazása spekulációra ad lehetőséget.Velkey Gábor (SZDSZ) úgy vélte, az a kijelentés, illetve az a hivatkozás, hogy 450 milliárd forintnyi vagyoni jog kérdése múlik ezen a törvényjavaslaton, félrevezetés.

Ángyán József (Fidesz) immár sokadig alkalommal szögezte le: a javaslat mostani formájában kódolja a spekulációt. Ha ezen a ponton egyet tudnának érteni a parlamenti patkó két oldalán, akkor egészen más minőségű törvényt lehetne alkotni - jegyezte meg.

Herbály Imre (MSZP) szerint nem ördögtől való gondolat a támogatási jogosultság vagyoni jogként való megjelenése. Ez ugyanis stabilizálna, és lehetőség adna ahhoz is, hogy változáson menjen keresztül a termelési szerkezet. A szocialista politikus szerint éppen az hat a spekuláció ellen, ha vagyoni értékű jogként jelenik meg a támogatási jogosultság.

Örvendi László (Fidesz) Velkey Lászlónak a 450 milliárd forinttal kapcsolatos megjegyzésére azt mondta: ez a kijelentés nem félrevezető, hiszen a számítás alapját a magyar gyakorlat, a bábolnai tapasztalat adta.

Jakab István (Fidesz) a vagyoni értékű joggal kapcsolatban elmondta: az EU nem írja elő kötelezően az SPS-re való áttérést Magyarország számára, mert ismeri az ország helyzetét.
A rendszer gyors bevezetését azért sem tartotta elfogadhatóan Jakab István, mert úgy vélte, olyan alapra épül ez a törvény, amit korábban nem sikerült rendezni, s így tovább fokozza a káoszt. Azt hangsúlyozta: jelenleg még az EU szándékai sem ismertek e téren, így azt sem lehet tudni, hogy milyen feltételek között kell majd működnie ennek a törvénynek. Ezért ez egy biankó törvény - jelentette ki.

Hozzátette: az emberek többsége nem érti ezt a javaslatot, s ez a gazdák nagyobbik részénél bizonytalanságot kelt. A politikus álláspontja szerint, ha ezt a javaslatot a parlament így elfogadja, akkor rövid idő alatt kialakulhat olyan helyzet, hogy kettős árrendszer lesz, kettős értéke lesz a földnek.

Örvendi László (Fidesz) szintén azt javasolta, hogy legalább három évet vegyenek figyelembe a bázisév megállapításakor, mert így igazságtalan a rendszer.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását