2020. július 13. - Jenő

Nem plagizált az író

Felmentették a plágium vádja alól Federico Andahazi magyar származású argentin írót két évvel ezelőtt megjelent regénye, A hódító (El conquistador) ügyében.
2008. október 2. csütörtök 13:43 - Hírextra
A szerzőt, akinek több művét is lefordították magyarra, köztük Az anatómust és A harmadik nővért, Augustín Cuzzani drámaíró örökösei perelték be, azt állítva, hogy Andahazi műve Cuzzani Az indiánok kecskepásztorok voltak című, 1958-ban bemutatott színdarabjának plágiuma.

Ez már a fellebbviteli ítélet volt az ügyben, miután az argentin büntetőjogi kamara megsemmisítette az első felmentő ítéletet, és alaposabb vizsgálatot rendelt el. A júniusi felmentés megállapította, hogy mindkét mű hasonló témát dolgoz fel, amellyel korábban már más írók is foglalkoztak, de nem szabad elfelejteni, hogy "minden alkotás többé-kevésbé egy társadalom létező kulturális örökségére támaszkodik".

A két mű elemzése során Jorge López vizsgálóbíró odáig jutott, hogy megállapítsa: Cuzzani darabjának fordított időrendben bemutatott cselekménye sem a szerző ötlete. Ugyanakkor Andahazi esetében a szakértők kimutatták az író személyes, intellektuális jellegű hozzájárulását, amellyel teljesen megkülönbözteti Cuzzani darabjától.

A hódító, amely 2006-ban Argentínában elnyerte a Planeta irodalmi díjat, egy indiánról szól, aki még a nagy hódítások előtt Európába utazik, és a kontinens viszonyait, valamint urait megismerve döbben rá arra, hogy mi vár saját népére, ezért tervet kovácsol, hogy megakadályozza a konkvisztádorokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását