2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A HospInvest megkapta a működési engedélyt

Megkapta az egri kórház működtetésére az engedélyt a HospInvest Zrt. - tájékoztatta az MTI-t a társaság elnöke hétfőn.
2008. szeptember 29. hétfő 22:26 - Hírextra
A népegészségügyi szolgálat megadta a működési engedélyt a HospInvest Zrt. számára, ennek alapján a cég napokon belül megköti a finanszírozási szerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, így november 1-jétől a HospInvest üzemelteti az egri Markhot Ferenc Kórházat - írta közleményében Kollányi Gábor.

Az elnök szerint a HospInvest megmentette a kórház több, ideiglenes működési engedéllyel rendelkező osztályát a bezárástól, és megkezdheti 6 milliárd forintos fejlesztési programját.
A HospInvest Zrt. eredetileg október 1-i hatállyal kívánta átvenni a kórházat, ám mint azt Kollányi Gábor közölte, november 1-re csúszik a Markhot Ferenc kórház vagyonkezelésének átvétele, mivel a finanszírozási szerződést csak teljes hónapra lehet megkötni az OEP-el.

A társaság elnöke szerint a HospInvest az átvétellel megmentette a kórházat több osztály bezárásától, hiszen a legtöbb osztályon október 31-én lejárt volna a meghosszabbíthatatlan ideiglenes működési engedély.

Ez egyben azt jelentette volna, hogy ezeken az osztályokon megszűnt volna az ellátás - tette hozzá.
A cégvezető hangsúlyozta: a HospInvest igazolta, hogy biztosítani tudja a személyi, szakmai és tárgyi feltételeket, ezért kapta meg az üzemeltetési engedélyt.

Kollányi Gábor hangsúlyozta: azok számára, akik még nem írták alá az új munkaszerződésüket, lehetőséget adnak arra, hogy csatlakozzanak az egri kórház fejlesztési munkájához.

Aki viszont nem írja alá a szerződést, ezzel úgy dönt, hogy nem kíván a továbbiakban az egri Markhot Ferenc kórházban dolgozni, így november 1-től dolgozóként nem léphet be a kórházba - tette hozzá.

Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a HospInvest vállalta a kórház valamennyi munkatársának továbbfoglalkoztatását.

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, és ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

A HospInvest Zrt. augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét az ÁNTSZ-hez, ám a hatóság hiánypótlást rendelt el. Ebben a helyzetben a cég arra kérte a megyei önkormányzatot, hogy hatvan nappal hosszabbítsa meg az intézmény átvételére kapott, szeptember 1-jén lejáró határidőt, a testület pedig eleget tett a kérésnek.

Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvestet nyilvánította a kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesének.

Az ítélet indoklása szerint a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak.

Az MTI által korábban megkérdezett jogászok szerint az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött szerződést, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető. A szerződés felbontását a szerződő felek vagy olyan fél - például a tenderen vesztes pályázó - kezdeményezheti, amelyet közvetlenül hátrányosan érintett az utóbb jogellenesnek ítélt önkormányzati döntés.

Ugyanakkor az intézményben működő érdekképviseletek figyelmeztető sztrájkot tartottak szeptember 26-án. Erre azok után került sor, hogy követelésük ellenére a megye nem bontotta fel a HospInvesttel kötött szerződést.

Sajtótájékoztatójukon azt állították, hogy a szükséges ezerrel szemben csupán 400 szakdolgozó csatlakozott a céghez, ezért amennyiben a társaság megkapja a működési engedélyt, összeomlik az egészségügyi ellátás a megyében. Egyben általános és határozatlan idejű sztrájkot helyeztek kilátásba.

Ugyanakkor az egri önkormányzat bejelentette, hogy pert indít a vagyonkezelési szerződés megsemmisítéséért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását