2024. április 28. - Valéria

A test fájdalma az orrmelléküregekből is eredhet

Legalább részben a krónikus orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz) okolható az idős emberek testszerte jelentkező fájdalmaiért - közölték amerikai kutatók a Fej- és Nyaksebészeti Alapítvány Chicagóban zajló konferenciáján.
2008. szeptember 23. kedd 13:35 - Hírextra
A kutatás azt is igazolta, hogy az orrmelléküregek endoszkópos kitisztítása jelentősen enyhítheti a testi fájdalmakat.

Alexander C. Chester, a Georgetown-i Egyetem orvosi központjának munkatársa és kutatócsoportja tíz, összesen 909 embert érintő tanulmány adatait elemezte. "Úgy találtuk, hogy a napi gyakorisággal, testszerte jelentkező fájdalom az átlagnépességhez képest sokkal gyakoribb azoknál, akiknek orrmelléküreg-gyulladása van" - mondta Chester. Fájdalmaik hasonlatosak az artritiszes és a depressziós páciensekéhez.

A legtöbb elemzett tanulmányban találtak adatokat arra vonatkozóan, hogy az orrmelléküregek műtétes kitisztítása után az általános testi fájdalmak csökkentek. A többfelé jelentkező fájdalom miatt időnként egészen más betegséggel (depresszió, artritisz, fibromialgia, vagy krónikus fájdalom) diagnosztizálják és kezelik a pácienseket, ahelyett, hogy a szinuszitisz műtéti gyógymódját választanák - tette hozzá a kutatásvezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását