2024. május 3. - Tímea, Irma

Tiltakozás a várható reptéri forgalom ellen

Több százan tiltakoztak Balatonalmádiban szerda este egy lakossági fórumon az ellen, hogy a szomszédos Szentkirályszabadján létesítendő nemzetközi kereskedelmi repülőtér le- és felszállópályái a város belterülete fölött húzódnak majd.
2008. szeptember 17. szerda 23:50 - Hírextra
Keszey János, Balatonalmádi polgármestere elmondta, hogy az Airbus és a Boeing típusú gépek legalacsonyabb leszállószintje 260 illetve 180 méter magasságban lenne a város fölött. "Ha belendül a forgalom", óránként akár 4-5 gép is elszállhat majd az almádiak feje felett - tette hozzá.
Hangsúlyozta: nem a repülőtér létesítése ellen tiltakoznak, hanem azt akarják elérni, hogy a le- és felszállópályákat "forgassák el", a gépek ne közvetlenül a város fölött zúgjanak el.

Tájékoztatott arról, hogy a repülőtér területét tulajdonló veszprémi és szentkirályszabadjai önkormányzatnál 2006 óta többször jelezték: számukra elfogadhatatlan a tervezett légtérhasználat, tiltakoznak a két település területrendezési terveinek ilyen tartalmú elfogadása ellen. Azt a választ kapták a veszprémi és a szentkirályszabadjai képviselő-testület szeptember 11-i együttes ülésén, hogy más irányban nem közlekedhetnek a gépek, mert a másik oldalon a bakonyi katonai lőtér van.

Keszey János szerint csökkenhet az ingatlanok értéke a nagy zajhatás miatt és sérülhetnek a rezgések miatt a lakások. Mint mondta, a zaj és a környezetszennyező anyagok kibocsátása miatt egészségkárosodással is számolni kell, sőt azzal is, hogy csökken a turistaforgalom, mert közvetlenül a kempingek, szállodák, strandok fölött zúgnak el a gépek.

A polgármester közölte: az önkormányzat bejelentkezett ügyfélnek a regionális környezetvédelmi hatósághoz, s ha kell, megtámadja a hatóság határozatát. Arra biztatta a jelenlévő több száz lakost, hogy ügyfélként jelentkezzenek be a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél. Az ügyfeleket ugyanis az eljárás minden mozzanatáról értesíteni kell - jegyezte meg.

Kitért arra, hogy távozáskor mindenki aláírhatja a tiltakozó aláírásgyűjtő íveket. Keszey János szerint "helyénvaló volna" a demonstráció is, például a megyeszékhely, Veszprém valamelyik központi helyén. Szóba jöhet véleménynyilvánításként a népszavazás is - tette hozzá.
Dávid Gyula főorvos, a képviselő-testület tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a zajhatásról, a várható szennyezésről semmiféle mérések, megbízható adatok nincsenek.

A lakossági fórumon rendkívül sokan fejtették ki véleményüket - legalább 30-40 ember -, ők döntően a polgármester által elmondottakat erősítették meg, azt hangoztatva: Tiltakozni kell a végsőkig! Felvetették, hogy a Balatont is komoly szennyezés érheti.

A repülőteret működtető budapesti BudaWest Airport Holdig Vagyonkezelő Zrt. képviseletében nem szólt senki a fórumon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását