2024. április 20. - Tivadar

Sárközy az NST elnök

Az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága kilenc igen szavazattal, nyolc tartózkodás mellett támogatta, hogy Sárközy Tamás jogászprofesszort nevezzék ki a Nemzeti Sporttanács (NST) élére.
2008. szeptember 15. hétfő 09:54 - Hírextra
Sárközy Tamás hétfői meghallgatásán elmondta, nem lát esélyt arra, hogy a sport állami költségvetési támogatása jelentősen emelkedjen, szerinte nagy eredmény lenne a magyar sport számára, ha jövőre ugyanazt a támogatást megkapná, mint idén, a nyári olimpia évében.

A sporttörvény megalkotásában részt vett jogász jelezte: eleget tesz a sportbizottság felkérésének, elkészítik a pekingi olimpia értékelését és megteszik javaslataikat, de majd csak a sportági szövetségek és a Magyar Olimpiai Bizottság értékelését követően, mert szerinte elsődlegesen ezek feladata az ötkarikás játékok elemzése, összegzése.

Sárközy jelezte: a Nemzeti Sporttanácsot egy kormánybizottság szintű, azzal egyenértékű szervként képzeli el, amelyben a civil és a kormányzati oldal együttműködését és közös cselekvését tartja a legfontosabbnak. A jogászprofesszor szakít a korábbi működési formával, a tanácsnak ezentúl nem lesz önálló titkársága - ahol eddig ketten dolgoztak -, és így nem tart igényt az idei 6,5 milliós, jövőre 7 milliósra tervezett, elkülönített működési támogatásra sem.

Elképzelése szerint - a sporttörvénnyel összhangban - a tanács főtitkári funkcióját a sportszakállamtitkár, ifj. Török Ottó tölti be, az adminisztratív feladatokat pedig a szakállamtitkárság látja el. Saját maga elnökként sem javadalmazást, sem költségtérítést nem kér, egyéb megbízatásait csökkenteni kívánja, s szavaival élve a sport területén "az operatív munka részéve kíván válni".

"Nem osztok pénzt, de segíteni kívánom Gyenesei István sportért felelős miniszter munkáját a magyar sport érdekében, és ha kell, aládolgozok a sportszakállamtitkárnak" - hangsúlyozta a Nemzeti Sporttanács élére felkért professzor.

Sárközy Tamás egyetértett Szalay Ferenc fideszes képviselővel abban, hogy a magyar sportot az alapjaitól kezdve kellene megváltoztatni, "de erre most a politikai helyzet és az idő nem megfelelő" - tette hozzá. Hozzátette: pici lépésekkel kell előrehaladni és a költségvetésen belüli belső arányokat kell módosítani.

Úgy látja, hogy csökkenteni kell a sportszervezetek működési és a személyi költségeit, s az államnak többet kellene fordítania a sportlétesítmények fejlesztésére, a sportegészségügyre, a gyermek-, a diák-, az ifjúsági- és a szabadidősportra. Sárközy szerint az élsportot az állam helyett a vállalkozói rétegnek és részben az önkormányzatoknak kellene eltartania, ezzel a kijelentésével azonban a bizottság több tagja nem értett egyet.

A sportbizottság ülésén meghallgatták volna a Nemzeti Sporttanács eddigi működéséről szóló beszámolót is, mivel azonban a korábbi elnök, Vitray Tamás még júniusban benyújtotta lemondását, Sárközyt pedig még nem nevezték ki, ezért ezt a pontot levették a napirendről.

A Nemzeti Sporttanács elnökét a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.
Az NST korábbi vezetője, a 76 esztendős Vitray Tamás korára és egészségi állapotára hivatkozva június 19-én nyújtotta be lemondását, amelyet Sólyom László államfő július 24-én fogadott el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását