2024. március 29. - Auguszta

Kétszázezer gyerek él mélyszegénységben

Mélyszegénységben kétszázezer, rejtett szegénységben csaknem kétszer ennyi gyerek él Magyarországon, ennek következtében az elmúlt években újra megnőtt az alultáplált gyerekek száma - mondta Békefi Dezső újszülöttgyógyász hétfőn, az ÁNTSZ Országos Gyermek
2008. szeptember 15. hétfő 19:00 - Hírextra
Békefi Dezső, az OGYEI "Közös kincsünk a gyermek" elnevezésű gyermekegészségügyi projektje programtanácsának elnöke szerint ez nem csak egészségügyi kérdés, hanem társadalmi is. A rejtett szegénység példájaként említette azokat a családokat, amelyek háztartása fel van szerelve különböző elektronikai eszközökkel, de ezek árát a gyerekek étkeztetésén spórolják meg. Emiatt egyre több az egyoldalú táplálkozás miatt lesoványodott vagy elhízott gyermek.

A "Legyen jobb a gyerekeknek" programon belül - az intézet is részt vesz ebben - ennek leküzdésére indították el a Faluház programot, amelynek keretében hátrányos helyzetű kistelepüléseken védőnők tanítják meg az édesanyákat, családokat a helyes csecsemőápolásra, az étkezési, higiéniai szabályokra - mondta Mészner Zsófia, az OGYEI főigazgatója, hozzátéve: egy ilyen programnak csak legalább egy évtized múlva lesz jelentős eredménye.

Az elhanyagoltság, az alultápláltság, a csecsemőgyilkosságok megelőzésére társadalmi és egyéni tudatformálásra és az egészségkultúra fejlesztésére van szükség - hangsúlyozták a szakemberek.
Békefi Dezső ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a kamaszok szexuális felvilágosításának jelentőségére, rámutatva arra: sokaknak nincs kellő ismeretük a fogamzásgátlás módszereiről, illetve egy nem kívánt terhesség esetén nem tudnak kihez fordulni, ez pedig tragédiához is vezethet.

A most ötéves OGYEI foglalkozik a nemzeti csecsemő- és gyermekegészségügyi programmal is, amelynek legfőbb eredményei között említette Békefi Dezső a védőoltási rendszer korszerűsítését és az újszülöttkori anyagcsereszűrés bevezetését.

Céljaik között szerepel annak elérése, hogy a szülészorvos és a szülésznő mellett egy harmadik szakember is legyen jelen a szülésnél, aki csak az újszülöttel foglalkozik. Erre szerintük azért van szükség, mert a légzésleállások harmada váratlanul következik be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását