2024. április 26. - Ervin

Mindent elvittek

Mind egy szálig elkelt Dési Huber Istvánné hagyatékának iratanyaga az Arte Galéria árverésén, méghozzá kiemelkedő áron.
2008. szeptember 13. szombat 13:52 - Hírextra
A nyolcvanöt tételbe sorolt, több tízezer oldalnyi történelmi és kultúrtörténeti jelentőségű dokumentumok között egyaránt szerepeltek Dési Huber Istvánnak és özvegyének iratai, valamint Dési Huberné Sugár Stefánia testvérének, Sugár Andor festőnek és sógornőjének, a fotóművész Sugár Katának írásos emlékei.

A péntek este Budapesten rendezett árverésen megvették a hagyaték további 130 műtárgy tételét: festményeket, eredeti és sokszorosított grafikákat, XX. század eleji (korabeli nagyítású, vintázs) fotókat és későbbi datálású fényképeket. A művészházaspár néhány bútora, cserépedénye is elkelt.

A legdrágábban leütött, háromnegyed millió forintot elérő tétel az 1930-as évekre datált kubista ihletésű Dési Huber István olajfestmény, a Fekete lány lett. Alig maradt el ettől az ártól az ugyanabból az időből való tájkép, amely 700 ezer forintért talált gazdára. Mindkét festményt 120 ezer forintról indították. A sokszoros áremelkedés azért nem volt meglepő, mert Dési Huber-festményből igen kevés forog a műtárgypiacon. Alkotásait múzeumok, közgyűjtemények őrzik.

440 ezer forintot ért meg valakinek a Sakkozó című nagyméretű Dési Huber-rajz, egy csendélet vázlatért 170, míg a Munkát olvasó férfi szénrajzért és egy lány portréért 140-140 ezer forintot adtak. A művész festőállványát és festőszerszámait 85 ezer forintért vitte el egy gyűjtő.

A művészbarát Bortnyik Sándor fényképfelvétele a sakkozó Dési Huberről 260 ezer forintig emelkedett. Jakovits József kisplasztikáját 90 ezer, Marosán Gyula akvarelljét 75 ezer forintért vették meg. Sugár Kata önarcképét 34 ezer forintról licitálták 110 ezerig.

A legnagyobb licitemelkedéseket az írott dokumentumok produkálták. Ezeket több mint féléves rendszerezés, tematizálás után 85 tételbe foglalva kínálta árverésre Marsó Diana, az Arte Galéria tulajdonosa. Egy-egy dobozba sok száz oldalnyi kézirat, feljegyzés, levél és fotó került.

A szerény, néhány ezres, tízezres kikiáltási árú tételeket jelentősen felértékelte a közönség. Kétezer forintos kikiáltási árának huszonnyolcszorosára emelkedett az a tétel, amely Dési Huberné kitüntetéseit, okleveleit tartalmazta. Az 1945-50 közötti pártbrosúrákat tartalmazó csomag 3 ezer forintról szárnyalt 40 ezerig.

Dési Huberné 1947-től főtitkára volt a Képzőművészek Szabad Szakszervezetének, így ennek és más egyesületeknek az iratanyaga is szerepelt a kínálatban, s tizenegyszeres áron, 65 ezer forintért vették meg. Hasonlóan magas leütéseket hoztak a Dési Huber István levelezését, művészeti írásait, kéziratait, kiállítási katalógusait tartalmazó dobozok.

A páratlanul érdekes kortörténeti és művészeti dokumentumokból vásárolt a nemzeti könyvtár, a Politikatörténeti Intézet, a Magyar Országos Levéltár, az Artchivum Művészettörténeti Dokumentációs Kutatóintézet, több antikvárium, s természetesen több magángyűjtő is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását