2024. április 28. - Valéria

Görög eredetű műtárgyakról

Göncz Kinga külügyminiszter csütörtökön egynapos hivatalos athéni látogatása alkalmával, az illegális műkincs-kereskedelem elleni nemzetközi egyezményeknek megfelelően dokumentációt adott át görög partnerének olyan műkincsekről, amelyek 1992 óta a Szépműv
2008. szeptember 11. csütörtök 21:50 - Hírextra
Szakértők azt gyanítják, hogy ezek a tárgyak jogellenesen kerültek ki a Görög Köztársaság területéről - mondta el Göncz Kinga az MTI-nek telefonon.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Szépművészeti Múzeum 1992-ben 22 darab agyagból készült ókori műtárgyat - vázákat, egy amforát és más kisebb tárgyakat - vásárolt egy magyar állampolgártól. A múzeum kutatói azonban nemrégiben megállapították, hogy ezek közül három bizonyosan egy görög múzeumból, az argosziból származik. A többiekkel kapcsolatban fölmerülhet, hogy szintén ottani ásatásokból való, és hogy jogellenesen került ki Görögország területéről.

A magyar külügyminiszter ez utóbbiak dokumentációját adta át Dora Bakojannisz görög külügyminiszternek, azért, hogy a görög szakemberek megvizsgálhassák eredetüket.
A magyar fél a már azonosított darabokat a lehető leggyorsabban visszajuttatja jogos tulajdonosának. Göncz Kinga hozzátette: a görög fél modellértékűnek tartja Magyarország eljárását.

A 22 tárgy műkereskedelmi értéke csekély, de Magyarországon kizárólag ezek szemléltetik az átmenetet az ókori görög történelem két nagy korszaka, a homéroszi Hellasz és a formálódó poliszok világa között. A Szépművészeti Múzeum fontosnak tartja, hogy ezt a korszakot továbbra is bemutassa a magyar közönségnek, Göncz Kinga ezért Athénban felvetette, hogy a műkincsek tartós letétként Magyarországon maradjanak, illetve hogy Görögország más műtárgyakat adjon helyettük ugyanebből a korból.

A külügyminiszter csütörtöki látogatásának apropóját a Görögök Magyarországon című athéni kiállítás megnyitója adta. A tárlat a Magyarországon szórványban élő görögöket mutatja be és azt, hogy mivel járultak hozzá a magyar kultúrához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását