2024. április 26. - Ervin

A Fidesz üdvözli, hogy az EU kiállt Grúzia mellett

A Fidesz üdvözli, hogy az Európai Unió hétfői, rendkívüli csúcstalálkozóján határozottan, egységesen foglalt állást Grúzia ügyében és befagyasztotta tárgyalásait Oroszországgal - mondta Németh Zsolt, az ellenzéki párt külügyi kabinetvezetője a Fidesz elnö
2008. szeptember 2. kedd 14:36 - Hírextra
Mint elhangzott, a Fidesz üdvözli, hogy az unió egységes és határozott állásfoglalást tudott kialakítani, és különösen üdvözli, hogy az EU felfüggeszti tárgyalásait Oroszországgal, amíg az orosz katonák ki nem vonulnak a megszállt grúz területekről.

Németh Zsolt félreértésnek vagy manipulációnak nevezte azokat a hazai és külföldi véleményeket, amelyek gyengének minősítik az unió álláspontját, szerinte ugyanis már a csúcstalálkozó ténye is egyedülálló esemény, hiszen 2003 óta nem volt erre példa. Azt a kontrollmechanizmust is egyedülállónak nevezte, amelynek során Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Nicolas Sarkozy francia elnök Moszkvában és Tbilisziben ellenőrzi majd az uniós döntések végrehajtását.

A fideszes politikus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország elszigetelése nem lehet a nemzetközi közösség célja, bár - tette hozzá - Moszkva könnyen elszigetelheti saját magát, ha közeli szomszédságát, vagy az uniós tagállamokat "az ellenség vagy csatlós kettőségében" kezeli. Normatív alapokon nyugvó, partneri viszony a jövő útja - mondta Németh Zsolt, aki szerint az EU és Oroszország nyilvánvalóan egymásra van utalva, ezért nincs realitása Oroszország elszigetelésének.

A Fidesz sajnálatosnak tartja, hogy a magyar kormány az orosz-grúz konfliktus elmúlt egy hónapja alatt - Németh Zsolt megfogalmazása szerint - "leszerepelt, és képtelen volt világos, következetes elvi álláspont kialakítására, holott 1956 erre kötelezi Magyarországot". Hozzáfűzte: sokkal egyértelműbben szolidáris magyar álláspontra lett volna szükség.

Az ellenzéki párt külügyi kabinetvezetője fontosnak nevezte, hogy a grúz válság nyomán az unió felismerte, nem várathat magára a közös energiapolitika kialakítása és a Nabucco gázvezeték megépítése.

Ennek kapcsán a Fidesz kezdeményezi, hogy Magyarország függessze fel a Déli Áramlat gázvezeték előkészületeiben való részvételét, az MSZP-t pedig arra szólítja fel, hogy "ne gátolja tovább házszabályellenesen" az SZDSZ Nabucco mellett kiálló határozati javaslatának napirendre vételét az Országgyűlésben.

Németh Zsolt szerint az uniós állásfoglalás egyértelműen tükrözi az elkötelezettséget Ukrajna és Grúzia euroatlanti integrációjának felgyorsítása mellett. Mint mondta, a két ország még idén bekapcsolódhat a NATO tagsági akciótervébe, és a magyar kormánytól el is várják, hogy kezdeményezően lépjen fel ebben az ügyben.

A kabinetvezető kiemelte azt is, hogy a Fidesz szerint Dél-Oszétia és Abházia ügyében a tartós rendezés kulcsa az autonómia, nem pedig a függetlenség.

Kérdésre válaszolva Németh Zsolt azt mondta, várják, hogy Göncz Kinga külügyminiszter beszéljen Oroszország budapesti nagykövetével, amiért "a diplomata sértően nyilatkozott a Fidesz és Orbán Viktor Grúzia melletti kiállásáról". Kitért arra, hogy a nagykövet többek között azt nyilatkozta, hogy undorodik Orbán Viktor álláspontjától, illetve, vér tapad mindazok kezéhez, akik kiállnak Grúzia mellett.

Németh Zsolt elmondta: tudomása szerint a Külügyminisztérium alacsonyabb szinten már tárgyalt a nagykövetettel, aki ígéretet tett, hogy a jövőben moderálja magát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását