2024. március 29. - Auguszta

A kerekasztalt kihagyták a társadalmi vitából

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) nehezményezi, hogy kihagyták a "Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010" című program társadalmi vitájából; erről a kerekasztal ülése után tartott szerdai, budapesti sajtótájékoztatón beszélt Éger
2008. augusztus 27. szerda 15:40 - Hírextra
A titkár, aki egyúttal a Magyar Orvosi Kamara elnöke, emlékeztetett arra: Székely Tamás egészségügyi minisztert kinevezésekor megkeresték, hogy megbízottján keresztül a tárca is képviseltesse magát a NEK-üléseken. Éger István sajnálatosnak nevezte, hogy ez nem történt meg, és hogy most sem vonták be a kerekasztalt a program véleményezésébe. Éger szerint ez megengedhetetlen, így levélben fordultak a tárcavezetőhöz, kérve őt, hivatalosan küldje meg a NEK-nek az egészségügy átalakításáról szóló anyagot.

Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke, a NEK levezető elnöke úgy fogalmazott: a biztonság és partnerség című dokumentum részletes kiértékelést nem érdemel, "és csak két dolog hiányzik abból: a biztonság és partnerség".

Éger István a NEK határozatait ismertetve elmondta: a kerekasztal felszólítja a kormányt, hogy tárgyalja újra a konvergenciaprogramot, amelynek keretein belül kívánják új alapokra helyezni az egészségügyi rendszert. A titkár szerint ez közgazdasági paradoxon, annál is inkább, mert Gyurcsány Ferenc ezermilliárdos adó- és járulékcsökkentésről beszél, azonban az egészségügy fenntarthatatlan a jelenlegi gazdasági körülmények között.

"Lehet adót és járulékot csökkenteni, de aki ilyet tervez, tudatában kell lennie annak, hogy milyen forrásokkal fogja az így kieső bevételeket pótolni. Az egészségügy nemhogy nem visel el további finanszírozás-csökkentést, hanem sürgősen, jelentős plusz forrásokat igényel" - fogalmazott Éger István.

A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum szerint a NEK ismét azonnali intézkedést követel a kormánytól az egészségügyben dolgozók létszámhelyzetének megoldására, anyagi helyzetük javítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását