2024. április 24. - György

Ki áll a Négy Mancs mögött?

A környezetvédők a német termelők érdekeit képviselik – állítja Tabajdi Csaba EP képviselő. Véleménye szerint a Négy Mancs állatvédő szervezet a humánus állattartás nevében a magyar termelőket kényszeríti hátrányba.
2008. augusztus 19. kedd 14:55 - Hírextra
Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő, az MSZP EP delegáció vezetője, az EP Mezőgazdasági Bizottságának egyetlen magyar főtagja uniós fórumokon lép fel a magyar baromfitenyésztők védelmében. Mint ismeretes, a Négy Mancs állatvédőként fellépő civil szervezet és a Hungerit Zrt. között vita bontakozott ki az elmúlt hónapokban libák és a kacsák tömése, az ún. kényszerhízlalás ügyében. Tabajdi megbeszéléseket folytatott a problémáról többek között Szirbik Imrével, Szentes város polgármesterével.

A magyar szocialista EP képviselő szerint nem speciális magyar problémáról van szó, hanem európai uniós piacszabályozási kérdésről. A kényszerhízlalás eljárást nem csak Magyarország, hanem Spanyolország és Franciaország baromfitermelői is alkalmazzák. Diszkriminatív és elfogadhatatlan ezért, hogy a Négy Mancs csak a magyar termelők ellen lép fel. Tabajdi szerint a Négy Mancs magatartása és állásfoglalása elsősorban nem az állatok humánus tartását, hanem a német termelők érdekeit szolgálja.

Az európai parlamenti képviselő véleménye szerint jogosan vetődnek fel a humánus állattartás javításának szempontjai, ugyanakkor minden esetleges változtatás, szigorítás csak fokozatosan, átmeneti felkészülési időt hagyva, uniós szinten és nem csak a magyar termelőkre vonatkozóan vezethető be.

Nem az állatok nyernek, hanem a magyar termelők veszítenek

Egyoldalú lépések esetén csak a magyar baromfitenyésztők kerülnek versenyhátrányba, amelyből nem az állatok, hanem a spanyol, francia és német versenytársak profitálnak. A civil szervezet hazánkban 200 fő azonnali elbocsátását és egy több mint 1100 főt foglalkoztató vidéki vállalkozás fennmaradását veszélyezteti. Az európai uniós versenyjog, az esélyegyenlőség elvét is sérti az így kialakult helyzet. Végső esetben az Európai Bíróság könnyen elmarasztalhatja mind a civil szervezetet, mind a diszkriminatív módon fellépő, döntően német érdekeltségű multinacionális áruházláncokat.

Tabajdi üdvözölte, hogy Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter utasítására az illetékes magyar szervek aktív módon, agrárdiplomáciai eszközökkel is fellépnek az elfogadhatatlan, hátrányos megkülönböztetés ellen. Nincs összhangban az európai uniós magatartási szabályokkal az sem, hogy míg a Hungerit Zrt. nyitottságot mutatott a kompromisszumra, addig a Négy Mancs képviselői tárgyalni sem hajlandóak.

Tabajdi Csaba kezdeményezni fogja, hogy az Európai Parlament is foglalkozzon az üggyel. A magyar képviselő az EP szeptemberi ülésszakon szóbeli kérdést fogalmaz meg az Európai Bizottsághoz, amelyben javasolni fogja, hogy tekintsék át a kényszerhízlalásra vonatkozó európai uniós szabályozást, javítsák a kényszerhizlalás esetén az állatvédelmi szabályokat, de ne akadályozzák meg számos ország étkezési kultúrájában tradicionális termék előállítását, és ne lehetetlenítsék el az e területen dolgozó baromfitartókat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását