2024. április 29. - Péter

Huszonöt éves a Miskolci Állatkert

Huszonötödik születésnapját ünnepli a Miskolci Állatkert és Kultúrpark; a jeles évforduló alkalmából kedden ünnepséget tartottak az intézményben és átadták a dél-amerikai kifutót.Az állatkert kialakítása negyedszázada kezdődött, amikor ezen a területen je
2008. augusztus 19. kedd 10:53 - Hírextra
Pilz Olivér, a park vezetője hangoztatta, hogy mára az alapítók álma valóra vált. A Csanyikban, a Köpüsvölgyben egy igazi állatkert áll, amelynek több mint 170-es fajszámával, évi több mint 100 ezer látogatójával, megújuló bemutatóival nincs szégyenkeznivalója a hazai társintézmények mezőnyében.

Az elmúlt évtizedeket felidézve arról is beszámolt, hogy az első néhány évben az erdészet üzemeltette a parkot, 25 faj kevesebb, mint 100 egyede élt ekkor a 22 hektáros területen.
A következő időszakban változtak az üzemeltetők, a park pedig tovább fejlődött. A hazai fajok mellett lassacskán megjelentek az egzotikus állatok.

Ekkor már itt élt a létesítmény jelenlegi legidősebb lakója, Gabi medve. Az igazi áttörés azonban akkor történt, amikor a vadaspark állatkertté alakult. Mindez talán Zénó tigris érkezésével kezdődött - mondta.

Ma már az állatkert összeszokott, profi kollektívával rendelkezik. Mottójuk: "Közelebb az állatokhoz, közelebb a természethez", ezért a cél az, hogy minél több állatfajt mutassanak be úgy, hogy ahol csak lehetséges, tűnjenek el az embert és állatot elválasztó durva rácsfelületek.

A kertben a kontinensek állatvilágát földrészenkénti csoportosításban, természetszerű környezetben tekinthetik meg a vendégek és sok esetben több fajt együttesen mutatnak be. A látványetetések, állatbemutatók még közelebbi bepillantást engednek az itt lakók életébe, de szabad etetni, simogatni is az állatokat, vagy akár lovagolni.

Pilz Olivér ennek példájaként említette az új dél-amerikai kifutót. A több mint ezer négyzetméteres terület önkormányzati, valamint a Miskolc Holding Zrt-től kapott támogatásból készült el. Itt két bemutató helyet alakítottak ki, ezek egyikében a dél-amerikai őserdőkre jellemző örvös pekarikat láthatnak az érdeklődők, a 13 fős kondában 2 kismalac is található.

A másik társas kifutóba - ahol 3 faj egyedei együttesen szerepelnek - költözött át az állatkert guanakó (vad lámák) csapata: 1 csődör, 3 kanca és egy csikó, illetve a nandu pár (strucchoz hasonló nagytestű futómadarak). Új fajként érkeztek az állatkertbe a nagy marák a Fővárosi Állat és Növénykertből, amelyek a rágcsálók közül a nagytestűek közé tartoznak, felépítésük alapján a látogatók sokszor hasonlítják őket nyúl és őz keverékére. A bájos külsejükkel valószínűleg hamar népszerűvé válnak majd - mondta a vezető.

Megjegyezte: augusztus 20-án a születésnapját ünneplő állatkert családi nap keretében színes programokkal várja a látogatókat. Akik pedig ezen a napon ünneplik születésnapjukat, ingyen léphetnek be a parkba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását