2024. május 3. - Tímea, Irma

Katasztrófálisan sokan vannak

Az ukrán tizenévesek fogyasztják a legtöbb sört és gyenge alkoholtartalmú italt Európában, a tinédzserkori iszákosság valóságos össznemzeti problémává vált az országban.
2008. augusztus 11. hétfő 06:39 - Hírextra
A 14-18 éves ukránok 40 százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholos italokat, az elmúlt négy év során megduplázódott a napi rendszerességű sörfogyasztás a tizenévesek körében. Szociológusok szerint azonban a tömény italok népszerűsége a fiataloknál lassan utoléri az igen nagy mennyiségben fogyasztott sörét - írta meg a Korrespondent című ukrán hetilap.

Jurij Kalasnyikov kijevi pszichológus a magazinnak elmondta, hogy az elfogyasztott alkoholmennyiség tekintetében a tizenéves lányok nem maradnak le a fiúktól, sőt az iskolák felső tagozatos osztályaiba járó diáklányok többet isznak fiú társaiknál. A 15 éves ukrán lányok fele normálisnak tartja rumos kóla vagy tonikos gin fogyasztását. Az alkoholos koktéloknak leginkább a lányok válnak rabjaivá.

Szakemberek szerint az ukrán fiataloknál nagy az esély arra, hogy 20 éves korukra alkoholfüggővé váljanak. Csak Kijev megyében ötezer olyan tizenévest tartanak nyilván, aki bekerült az állami narkológiai szolgálat látókörébe, de a valóságban tízszer ennyi fiatalnak vannak alkoholproblémái - közölte a hetilappal Gennagyij Zilberblat, Kijev megye narkológus főorvosa.

Az ukrán narkológusok és pszichológusok riadót fújnak, mert szerintük már nemzeti problémává terebélyesedett a kamaszkori alkoholizmus. A tinédzsereket ugyanis a főként csak papíron létező tilalom ellenére mindenütt kiszolgálják a kereskedők alkoholos italokkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását