2024. április 29. - Péter

Az olimpia alatt ütik ki a sportkórházat?

A Fidesz aggódik az Országos Sportegészségügyi Intézet jövőéért, mert nem lehet tudni, hogy mi a terve a kormánynak a Sportkórházzal az olimpia után - mondta Bánki Erik, a sport- és turisztikai bizottság fideszes elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.
2008. augusztus 11. hétfő 16:55 - Hírextra
Bánki Erik szerint másfél éve folyamatosan leépítik, bizonytalanságban tartják az intézetet, és senki nem tudja, hogy mi lesz a sorsa a Sportkórháznak az olimpia után, mert nem készült erre vonatkozó kormányelőterjesztés.

"Nagy a valószínűsége, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézet is a kormány elhibázott egészségügyi reformcsomagjának áldozata lesz" - fogalmazott Bánki Erik. Mint mondta, a Fidesz aggódik, hogy a kórház teljesen megszűnik, mert a kormánynak "ingatlanspekulációk révén" más fejlesztési elképzelései vannak.

A sport- és turisztikai bizottság fideszes elnöke ezért augusztus végén összehívja testület ülését, amelyen meghallgatnák az Egészségügyi Minisztérium és a Sportkórház vezetőit is.

A fideszes politikus szerint az intézet helyzetére a megoldás az lenne, ha a továbbiakban Nemzeti Sportegészségügyi Központként működtetnék tovább, 2009-ben 2 milliárd forint fölé emelnék a támogatását, és befejeznék a 2003-ban elkezdett fejlesztést is, amihez 3,5-4 milliárd forint kellene.

Bánki Erik szerint ez is része lehetne annak az olimpiai törvényjavaslatnak, amelyet október végén akar a Fidesz benyújtani a parlamentnek, és amelyben a következő olimpiára való felkészülés anyagi és szakmai feltételeit rögzítenék.

A fideszes képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2003-ban az intézet 1,7 milliárd forintból gazdálkodott, az idén már csak 1,3 milliárd forintos támogatást kap. Emiatt 2007 tavasza óta 30 százalékkal alacsonyabb a kórházi dolgozók létszáma, és 40 százalékkal csökkent a legfontosabb terület, a sebészet teljesítményvolumenkorlátja - tette hozzá.

Összehasonlításként elmondta, hogy például a székesfehérvári járóbetegszakellátás 2,6 milliárddal gazdálkodik, egy megyei kórház pedig a Sportkórház mostani költségvetésének tízszereséből.

A kórház alulfinanszírozottsága nem véletlen, szándékosan teszik tönkre a intézetet - jegyezte meg.
Bánki Erik szerint a Sportkórházban vissza kellene állítani a megszüntetett belgyógyászatot is, ami elengedhetetlen a sportorvosi képzéshez. Emellett szerinte több sportorvosi rendelőre van szükség, mert miután 166-ról 100-ra csökkentették a rendelők számát, a hálózat képtelen ellátni a megnövekedett feladatokat, így vagy nem tudják a sportolókat indítani a versenyeken, vagy az orvos úgy üti be a pecsétet, hogy nincs lehetősége elvégezni a vizsgálatokat.

A politikus szerint a mostanra kialakult helyzetért Gyurcsány Ferenc a hibás, mert kormányfőként még arra is képtelen, hogy legalább megtartsa egy-egy terület korábban elért eredményeit; a sportban is pusztítás és rombolás jellemzi tevékenységét.

Bánki Erik hangsúlyozta: a sport "zuhanórepülésben" van Gyurcsány Ferenc színrelépése óta, hiszen míg 2002-ben 28 milliárd forint volt a sport költségvetési támogatása, az idén ennek már csak a fele, 14 milliárd forint, közben pedig megszűnt sportminisztérium, majd a sporthivatal is, és jelenleg szakállamtitkár képviseli a sport érdekeit.

Daróczi Dávid kormányszóvivő hétfői internetes sajtótájékoztatóján közölte, az egészségügyi tárca már tavaly elkészítette az Országos Sportegészségügyi Intézet jövőjére vonatkozó terveket, és várhatóan egy sportegészségügyi centrum létesül az intézmény bázisán. A Fidesz javaslatát megkésettnek nevezte.

Hozzátette: az új centrum a SOTE ortopédiai klinikája valamint a Testnevelési Egyetem együttműködésében valósulna meg. Az egészségügyi tárca szakmai egyeztetéseket folytat az ügyben - közölte.

A sportkórház anyagi helyzetével kapcsolatban kitért arra, az egészségügyi minisztérium az olimpiai felkészülés biztosítása érdekében tavaly nyáron 50 millió, decemberben 14,6 millió, idén pedig 35 millió forintot fizetett az intézménynek, hogy rendezhesse adósságait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását