2024. április 29. - Péter

Bűncselekménynek tartja a rasszista képregény közlését a MÚOSZ

A Móricka című vicclap legújabb számában megjelent rasszista képregény közlése miatt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) etikai bizottsága soron kívüli eljárásban kizárta tagjai sorából a lap főszerkesztőjét - közölte a szövetség az MTI-vel
2008. augusztus 8. péntek 17:46 - Hírextra

Eötvös Pál elnök, a szövetség honlapján azt írta: a MÚOSZ elnöksége vizsgálja annak lehetőségét, hogy közösség elleni izgatás, vagy uszítás bűncselekmény elkövetése miatt az illetékes bűnüldöző szervekhez fordulhat-e.


A hvg.hu csütörtökön adta hírül, hogy durva, a harmincas évek antiszemita hecclapjainak szellemiségét idéző, cigányellenes képregénnyel jelent meg a vicclap legújabb száma.


La Fontaine ismert meséjének, a Tücsök és a hangya történetének átköltött, verses képregény-változatával jelent meg a megújult, Móricka című vicclap az újságos standokon. A negyvenötezer példányszámban megjelenő lap megújulását nagyméretű plakátokkal is hirdeti országszerte az újság.


A plakátokon a "harcsabajuszú, fülbevalós, lófogú cigányként" ábrázolt tücsök baseballütőkkel támad a közterhek alatt sínylődő hangyára. A képregény verses szövegében a "szapora, segélyeket elivó, élősködő, részeges, bűnöző, gyilkolászó" tücsök trágár szavakkal támad a szorgos hangyára: összeveri, megbecsteleníti és kirabolja. A trágár szöveget obszcén rajzok illusztrálják, melyek a roma tücsköket többi között perverz szexuális pózokban ábrázolják. A verses "mese" egyetértően utal a Magyar Gárda alakulására és általánosító módon az olaszliszkai gyilkosságra is, majd azzal a tanulsággal végződik: "Ne hagyd, hogy két Tücsök is/ Jusson egy Hangyára!"
A képregényből vett cigányellenes karikatúra plakátja sok újságosstandon

 látható szerte az országban. Szakmai szervezetek és szakemberek példa nélkülinek tartják a történteket. Az újság főszerkesztője szerint azonban a képregény "még elmegy" - írta a hvg.hu portál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. augusztus 14. 22:52
http://www.youtube.com/watch?v=UUPAiN1_oCk
Don Caló
2008. augusztus 13. 19:19
ma törölték, de itt újjáéledt! íme:
http://www.youtube.com/watch?v=HEa-yPdwIuU
itt pedig megvolt, képzeljétek! pont ezeknél?... ;-O ;-))
http://www.indavideo.hu/video/18_Tucskok_es_Hangyak
Don Caló
2008. augusztus 13. 10:20
"
Döghúst lopnak és esznek a legszegényebbek
Az éj leple alatt lopják a húst Kunmadarason
Éjszaka rendszeresen lopják a döghúst a legszegényebbek Kunmadaras határában, az állattetemek gyűjtésére szolgáló konténerből; az önkormányzat tud a jelenségről, de a folyamatos őrzésre nincs pénze - írta szerdai számában az Új Néplap.
A döglött sertéseket és juhokat a rászorulók pillanatok alatt feldarabolják, kibelezik, a megszerzett húst hazaviszik, majd megfőzik és megeszik - olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapban.

Az önkormányzat által működtetett településellátó szervezet illetékesének közlése szerint a konténer azért nincs zárva, mert amíg zárták, mindig feltörték a rajta lévő lakatot. A konténert egyébként heti két alkalommal szállíttatják el, ezért évi ötmillió forintot fizet a helyhatóság.

Ha valaki a konténerből elviszi a húst, szabálysértést követ el, ha tetten érik - erre még nem volt példa -, maximum 50 ezer forintra büntethető - írta az Új Néplap.
MTI
"
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását