2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kerámiaművészeink találkoznak Pécsett

Huszadszor adnak randevút egymásnak Pécsett a hazai kerámiaművészet nagyjai. A Vasarely Múzeumban szombaton megnyílt XX. Országos Kerámia Biennálén a porcelántól a samotton át a kőcserépig a kerámia szinte minden klasszikus anyaga jelen van.
2008. július 27. vasárnap 20:58 - Hírextra
A kiállított alkotások nagy része szobor, térplasztika, csak néhány nagyobb egyedi tál utal a hagyományos használati szerepre.

Mint Sárkány József, a Janus Pannonius Múzeum művészettörténésze, a kiállítás rendezője elmondta, 76 alkotó közel kettőszáz művéből a zsűri 27 művész mintegy 60 alkotását választotta ki a bemutatásra.

Kitért arra is, hogy ebben az esztendőben jelentős számban vettek részt a pályázaton fiatal művészek, akiknek új szellemiségű munkáin már jól érzékelhetőek a külföldi ösztöndíjak nyújtotta lehetőségek hatásai. A fiatal alkotók mellett az idősebb nemzedék is képviselteti magát. A beérkezett pályaművek zsűri által kiválasztott alkotásaiból rendezett kiállításon ott láthatók Schrammel Imre, Polgár Ildikó, Nagy Márta, Fekete László nemzetközi rangú kerámiaszobrai is.

Négy évtizede, 1968-ban került sor először Pécsett a keramikusszakma országos jelentőségű eseményére. Ebben az esztendőben ünnepelte a mecsekalji város annak centenáriumát, hogy Zsolnay Vilmos kérvényére bejegyezték az Első Pécsi Czement, Chamotte és Tűzbiztos Agyagáruk Gyárát.

A Janus Pannonius Múzeum által kétévente meghirdetett pályázat célja a kerámiaművészet legújabb értékeinek bemutatása. E műfaj évezredes története hullámvölgyek és hullámhegyek sorozata. Pécs korábban nemcsak e rendezvény, hanem a siklósi kerámia alkotótelep révén is e művészeti ágazat egyik hazai központja volt. Ma az egyetemi képzés jótékony hatása mellett ez az újraéledő szerepkör is emeli a város rangját a hazai kortárs kerámiaművészetben. A jövőben pedig a Zsolnay-gyár művésztelepi funkcióval is besegít a siklósi kerámia alkotótelepnek.

Egyelőre még hazai művészeket fogadnak, de 2010-re nemzetközivé bővítik a kört.
A XX. Országos Kerámia Biennálén Oktatási és Kulturális Minisztérium díját megosztottan két alkotó, Fekete László és Boldizsár Gergely vehette át. A biennálé anyagából rendezett tárlat július 27-től szeptember 7-ig várja a látogatókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását