2024. április 16. - Csongor

Orvostudomány-kutatás-tanulmány-USA Meggyőző terhességi eredmények

A méhbe beültetett egyetlen embrióval csökkenhetne az ikerterhességek száma, anélkül, hogy ez a terhesség kimenetelét befolyásolná - állapították meg amerikai kutatók.
2008. július 25. péntek 12:13 - Hírextra
Az ikerterhességek számának csökkentésére újabban kevesebb embrió beültetésével próbálkoztak a szakemberek. Számos tanulmányban kimutatták, hogy amennyiben 37 éven aluli nők méhébe egyetlen embriót ültettek be, ez nem befolyásolta a terhesség kimenetelét, viszont csökkentette az ikerszülések számát.

A bostoni Aaron K. Styer és kollégái mesterséges megtermékenyítés után 52 egyetlen embriós beültetési esetet vetettek össze 187 dupla embriós beültetéssel. A nők mind 37 évesek vagy annál fiatalabbak voltak. A jelentés szerint a mesterséges megtermékenyítés menetének jellegzetességeiben nem volt eltérés a két csoport között.

A sikertelen terhességek arányában sem tapasztaltak nagy különbséget: 20 százalék a 18,6 százalékkal szemben. Az embriók megtapadásának arányában talált eltérés azonban szembeszökő volt: 70,5 százalékos az egyembriósoknál, míg 47,8 százalékos a kétembriósoknál.
Egyetlen egyembriós beültetés sem végződött méhen kívüli terhességgel, ám a duplaembriós beültetések két százalékánál ez bekövetkezett.

A duplaembriós beültetések 51 százalékánál alakult ki ikerterhesség, míg az egyembriós beültetéseknél csak 3,1 százalékos volt ez az arány.

Az élveszületésekben nem tapasztaltak komoly eltérést: az egyembriós beültetések 53,8 százalékban, a duplaembriósok 54,4 százalékban végződtek gyermekáldással.

Az eredmények a szerzők szerint további bizonyítékkal szolgáltak arra, hogy az egyembriós beültetés nemcsak megvalósítható, hanem reális lehetőség az olyan fiatal páciensek számára, akiknek a terhességre alkalmasak a szaporítószervei és akiknél sok jó minőségű embrió áll rendelkezésre a beültetéshez.

Az egyembriós beültetés olyanok számára is megoldás lehet, akik nem akarják megreszkírozni az ikerterhességet, illetve egészségi állapotuk nem engedné meg az ikerterhességet - mutatott rá a Fertility and Stelility című folyóirat júniusi számában közölt tanulmány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását