2024. április 25. - Márk

Lerombolná az egész környéket

Egy gázvezeték közelében van az Angyalföldön szerdán talált második világháborús repeszromboló bomba. A Fővárosi Gázművek szóvivője elmondta, hogy a bomba egy hat bar nyomású vezeték mellett fekszik egy gödörben.
2008. július 16. szerda 21:55 - Hírextra
Csallóközi Zoltán hozzátette: a tűzszerészek nem kérték, hogy szakaszolják le a vezetéket, így a szolgáltatás zavartalan a környéken. Arra még soha nem volt példa, hogy egy világháborús bomba miatt a gázműveknek korlátoznia kellett volna a szolgáltatást - tette hozzá.

„Nem kockázatmentes” 

A lezárt területen az összes közszolgáltatás működik. A honvédelmi miniszter szerint "nem kockázatmentes" az Angyalföldön talált második világháborús bomba szétszerelése, a tűzszerészekre többórás munka vár.

Szekeres Imre - a bombától mindössze néhány méterre állva - az MTI-nek elmondta: valószínűleg többórás, kockázatos munka vár a tűzszerészekre. A rendőrség és a katasztrófavédelem egy kilométer sugarú körben folyamatosan telepíti ki a környéken lakókat. Fél tízig több ezer embert telepítettek ki ideiglenesen az otthonából. A terület kiürítése után a tűzszerészek megkezdték a bomba vizsgálatát. Sok ember csak vonakodva hagyta el a lakását, a rendőrök két olyan embert elő is állítottak, akik ellenszegültek az intézkedésnek.

Hajdú Gábor ezredes, helyszíni tűzszerészparancsnok az MTI-nek elmondta, ilyen típusú bombából az elmúlt két évben hét darab került elő.

TNT és amatol

A bombában 300 kilogramm amatol és TNT-keverék van. Először a tűzszerészek kiemelik a gyújtószerkezetet a bombából, ha még benne van, majd elszállítják a központi gyűjtőbe és felrobbantják.

Az ezredes közölte: a bomba "lerombolná az egész környéket", ha felrobbanna. A helyszíni tűzszerészparancsnok az MTI-vel korábban közölte: feltehetően sérült gyújtószerkezetet tartalmaz az amerikai, GP típusú 500 kilogrammos robbanóeszköz. A bombáról az úgynevezett fargyújtó szerkezet hiányzik, elképzelhető, hogy letört, az orrgyújtó szerkezetet pedig nem látják, mert a bomba feje a földbe fúródott.

A vöröskereszt is a helyszínen

A Magyar Vöröskereszt budapesti szervezete 25 önkéntessel és egy szakápolóval van jelen Angyalföldön, ahol jelenleg is zajlik a második világháborús bomba hatástalanítása.

Harrach Gábor, a Magyar Vöröskereszt kommunikációs igazgatója szerda este tíz órakor az MTI-nek elmondta: a szakápoló a Fiastyúk utcai iskolában lát el feladatokat, ahol az időseket helyezték el, a segélyszervezet többi munkatársa pedig ételt és italt oszt a rászorulóknak. Eddig kétezer konzervet, több tucat karton ásványvizet, több száz liter teát, valamint müzliszeleteket és csokoládét osztottak szét.

A szervezet önkéntesei a katasztrófavédelem munkatársaival működnek együtt, és elsősorban az érintettek és hozzátartozóik adatainak összeírásában tudnak segédkezni - mondta Harrach Gábor.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását