2024. április 20. - Tivadar

Rossz a Fidesz áfa javaslata

Gráf József szerint a Fidesz által benyújtott áfatörvény-javaslat, amely az élelmiszerek széles körére terjed ki, nem támogatható, mert nem jelöli meg a kieső bevételek forrását és megvalósítása több kárt okozna a magyar embereknek, mint amennyi hozadéka
2008. július 15. kedd 16:03 - Hírextra
Az agrárminiszter kedden közleményben szögezte le, hogy korábbi saját áfacsökkentési javaslatától függetlenül egyetért a pénzügyminiszter álláspontjával ebben a kérdésben. Gráf József tényleges álláspontja az, hogy a Fidesz által benyújtott áfatörvény-javaslat, amely az élelmiszerek széles körére terjed ki, nem támogatható - olvasható az agrártárca közleményében.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a miniszter egy korábbi helyzetben tette javaslatát az áfacsökkentésre. A közlemény szerint a múlt év nyarán, amikor a magyar agráriumban az aszály miatt rendkívül súlyos helyzet alakult ki, és az élelmiszerárak intenzíven növekedtek, az agárminiszter az áremelkedések ellensúlyozására két termék - a tőkehúsok és a liszt - esetében azt indítványozta, hogy a kormány vegye fontolóra az áfa mérséklését. A kormány ezt a javaslatot nem támogatta, Gráf József pedig ezt tudomásul vette.

A közlemény kitér arra is: a magyar mezőgazdaság idei terméskilátásait látva várhatóan az élelmiszerárak növekedése az idén lényegesen alacsonyabb lesz, mint korábban.
Ebben a helyzetben, a betakarítás után, Gráf József - amint azt az országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának ülésén is jelezte -, szívesen vitat meg bárkivel ésszerű szakmai javaslatokat, ám nem lesz partner semmilyen politikai hangulatkeltéshez.

Ezzel a közlemény arra a Fidesz indítványra reagált, amelyben az ellenzéki pár elnöksége felhatalmazza a párt mezőgazdasági kabinetjének vezetőjét, Font Sándort, hogy kezdeményezzen tárgyalást Gráf József miniszterrel. Ezt Varga Mihály, a párt alelnöke kedden Budapesten, a párt elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be. Hozzátéve: a felhatalmazás a találkozó kezdeményezése mellett arra is szól, hogy Font Sándor folytasson tárgyalást az alapvető élelmiszerek áfatartalmának csökkentési lehetőségéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását