2024. május 3. - Tímea, Irma

Recesszió, de mi nem szívjuk meg

Recesszió vár az euróövezetre, amelynek második negyedévi kibocsátása már valószínűleg csökkent, ezt azonban a kelet-európai exportőr gazdaságok jó eséllyel még nem szenvedik meg - áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi elemzésében.
2008. július 13. vasárnap 17:59 - Hírextra
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által kiadott heti világgazdasági makrofolyamat-elemzések e hétvégi összeállítása szerint a legutóbbi adatok az euróövezeti gazdaság jelentős gyengüléséről tanúskodnak.

A ház elemzői azzal számolnak, hogy az euróövezet GDP-értéke a második negyedév egészében 0,5-1,0 százalék közötti mértékben visszaesett. A JP Morgan számítása szerint a feldolgozóipari és szolgáltatási szektor összevont beszerzőmenedzser-indexe júniusra mindössze fél százalékos, éves szintre kivetített növekedési ütemet jelez.

Az elemzés szerint e lendületvesztés hatását a következő hónapokban több tényező még tovább fogja erősíteni. A háztartások vásárlóerejére nehezedő nyomás a harmadik negyedévben nagyobb lesz, mint a másodikban volt.

A Fitch Ratings - a legnagyobb európai hitelminősítő - a világ legnagyobb gazdaságára, az amerikaira sem adott derűlátóbb előrejelzést minap Londonban kiadott negyedéves világgazdasági prognózisában. A Fitch szerint az eddigi makroadatok arra mutatnak, hogy az Egyesült Államok az első félévben elkerülte ugyan a recessziót, továbbra is valószínűsíthető azonban ennek bekövetkezte 2008 folyamán, ugyanis az előző negyedéves előrejelzés óta még nagyobbak lettek az amerikai növekedésre nehezedő terhek.

A ház az idei egész évre 1,1 százalékos amerikai GDP-növekedést vár a tavalyi 2,2 százalék után, és 2009-re szóló amerikai növekedési prognózisát az eddigi 1,7 százalékról 1,5 százalékra rontotta.

A JP Morgan hétvégi londoni elemzése szerint az euróövezeti kilátásokat rontja az is, hogy az euró az utóbbi 18 hónapban 9 százalékot erősödött, fokozva a kereskedelmi teljesítményre nehezedő nyomást, emellett az euróövezet több térségében folyamatban lévő, meredek lakóingatlan-piaci kiigazítás sem ért még véget.

Mindezek alapján a cég londoni elemzői zéró növekedést várnak a harmadik negyedévre, és mindössze "marginális" felfutást a negyedikre a valutaunióban.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását