2024. május 2. - Zsigmond

Nálunk is hódít az amerikaifutball

Eddig azt gondoltuk, hogy amerikaifocizni csak Amerikában szoktak – az elmúlt években azonban már nálunk is egyre több csapat alakult és sok fiatal választja a tojáslabdás őrületet. Most pedig az amerikai nagykövetasszony nyújtott át oklevelet a spo
2008. július 9. szerda 14:00 - Gedei Szilárd
A fejlődés már évek óta töretlen a mi kis országunkban. Hétfőn például nagy megtiszteltetésben volt része a Magyarországi Amerikai Football Szövetség elnökének, Tóth Lászlónak és csapatkapitányainak. A sportág magyar úttörői az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, April H. Foley asszony oklevelét vehették át, a két ország közötti sportdiplomácia terén végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként. Ráadásul ebben az elismerésben részesült még Lee Hlavka vezetőedző, tanár is.

Azért bír ez a gesztus óriási jelentőséggel, mert eddig egyetlen európai ország szövetsége sem örülhetett ilyen kitüntetésnek. A nagykövetasszony egyébként annak idején maga is kapcsolatban volt a sportággal, hiszen cheerleaderként ott táncolt a pálya mellett – a foci szeretete pedig megmaradt.

A hazai amerikai foci felhozatal évről-évre egyre csak bővül, sorra alakulnak a csapatok. A szövetség immár 18 külön klubcsapattal számol, s közülük a legjobbak vesznek részt a magyar bajnokságban, melynek döntőjét – az amerikai Super Bowl mintára – Hungarian Bowlnak nevezték el. A legjobb magyar csapat (Budapest Wolfs) pedig az osztrák ligában is szerepel – a sógoroknál persze egy kicsit előbb indult az őrület.

Július 12-én pedig már negyedik alkalommal rendezik meg a döntőt, ezúttal a Budapest Wolves és a Budapest Cowboys részvételével. A sportág ugyan még gyerekcipőben jár mifelénk, de sok nézőt várnak a meccsre, hiszen egyre népszerűbb a „tojáslabdadobálás” űzése és nézése is.

A népszerűség egyik okaként pedig a televíziós közvetítést jelölhetjük meg, több magyar sporttelevízió is egyre többször tűzi műsorra az amerikai focit. A kitüntetésen tehát ne csodálkozzunk, inkább menjünk ki a magyar Super Bowlra, és szurkoljunk a Farkasoknak, vagy a Marhapásztoroknak. Egy biztos: igazi amerikai feeling várható...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását