2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Londonban a tüntetők fizetnek

A budapesti eseményekkel ellentétben, Londonban látványos atrocitások nélkül zajlott a hétvégén a hagyományos melegfelvonulás, a London Pride. A rendezvényen a város új, konzervatív főpolgármestere is megjelent.
2008. július 8. kedd 07:48 - Hírextra
Rózsaszín kalappal a fején Boris Johnson főpolgármester is részt vett a hétvégi London Pride rendezvényen, amit a résztvevők egy része füttykoncerttel jutalmazott. A nyers humorú beszólásairól ismert Johnson ugyanis néhány évvel ezelőtt egy könyvben ódzkodását fejezte ki az egyneműek életközössége ellen, és közölte: a kutyák és emberek élettársi viszonyához hasonlóan nehéz azt elfogadnia.

Azóta azonban, úgy tűnik, puhított a véleményén, és ezt a fütyülőkkel szemben a melegparádé egyes szervezői értékelték is. "Boris Johnson a város főpolgármestere, és fontos számunkra a támogatása" - válaszolta e-mailben az InfoRádió kérdéseire Colm Howard-Lloyd, a London Pride igazgatója.

A brit politikai hagyományban fontos helyet foglal el a "békés tiltakozás joga", amelyet hangsúlyoz a néhány éve hatályba lépett - az EU-normáknak megfelelő - Emberi Jogi Törvény. Eszerint a tüntetéseket, felvonulásokat előre be kell jelenteni, és a rendőrségnek joga van betiltani azokat.

Nem is felvonulás, hanem rendezvény

A Pride London az utóbbi években olyan eseménnyé szélesedett, amelyet már nem felvonulásként rendeznek - mondta Howard-Lloyd. Korábban bejelentették a mentet, manapság azonban már rendezvényként tartják számon. Ez azt jelenti, hogy fizetnek a városnak azért, hogy egyes utcákat lezárjanak, és a szervezők állják a biztonsági kordon, az őrzővédő személyzet és a takarítás költségeit is.

Az esemény előtt konzultálnak a rendőrséggel és a tűzoltósággal, és akkor adnak zöld utat neki, ha a hatóságoknak nincs kifogása. A londoni meleg rendezvény a fizetett biztonságiakon kívül sok önkéntest is alkalmaz, és a szervezők úgy érzik: felkészülnek a lehetséges kockázatokra.

London híres arról, hogy itt a melegek nyíltabban vállalhatják identitásukat, mint a világ sok más nagyvárosában, de ez nem jelenti azt, hogy a brit társadalom kifejezetten melegpárti lenne. Erőszakos ellentüntetésekre azonban jó ideje nincs példa.

Külön övezetben az ellentüntetők

A Christian Voice, (Keresztény Hang) nevű szervezet és a Nemzeti Front aktivistái általában megjelennek plakátjaikkal, és hangosan tiltakoznak. Saját biztonságuk érdekében egy övezetben gyűlhetnek össze. Ezt az övezetet sok biztonsági védi, és a biztosítást a melegparádé rendezői fizetik - mondta el Colm Howard-Lloyd

A magyarországinál nagyobbnak tűnő tolerancia ellenére, a homoszexualitás továbbra is mindennapos vitatéma a szigetországban. Az anglikán egyház például a múlt héten gyakorlatilag kettészakadt a női papok felszentelése és a melegek vallásgyakorlása miatt.

Egy anglikán tanácskozásra plakátokkal bevonuló, néhány meleg aktivistát megütöttek és meglökdöstek. Az etnikailag és kulturálisan jóval kevésbé sokszínű vidéki Nagy-Britanniában kevésbé tartják természetes dolognak a meleg életformát, mint a nagyvárosokban. Az őslakos többség vélt, vagy valós diszkriminációját felhánytorgató etnikai-vallási kisebbségek tagjainak egy része, valamint a fiatalkorú bandák tagjai közül is sokan nem rejtik udvarias kifejezések mögé homofób nézeteiket.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását