2024. április 23. - Béla

Alakul az erdélyi béke

Együttműködést ajánlott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a Magyar Polgári Párt számára az őszi parlamenti választásokra. Markó Béla, az RMDSZ vezetője azután beszélt erről, hogy Tőkés Lászlóval az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével tárgyalt Maro
2008. július 6. vasárnap 08:38 - Hírextra
Közösen vagy külön-külön állítsanak jelölteket a romániai magyar politikai szervezetek az őszi parlamenti választásokra? Erről tárgyalt Marosvásárhelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Markó Béla által vezetett, és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Tőkés László által irányított küldöttsége.

A kérdés azért alapvető fontosságú, mert az erdélyi magyarság Románia lakosságának 6,2 százalékát teszi ki, és ha két magyar párt állít jelölteket a választásra, megtörténhet, hogy egyiknek sem sikerül átlépnie az 5 százalékos küszöböt.

Tőkés László közvetítői szerepet próbált vállalni az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt között, pénteken Szász Jenővel, a Magyar Polgári Párt elnökével szombaton pedig az RMDSZ vezetőivel tárgyalt. Amint elmondta, a Magyar Polgári Párt vezetői kitartottak azon álláspontjuk mellett, hogy a magyar pártok szövetségben állítsanak jelölteket. Ebben az esetben viszont a román választási törvény nyolc százalékos választási küszöböt ír elő.

Az RMDSZ elutasította ezt a javaslatot, de immár nem ragaszkodott ahhoz a korábbi álláspontjához, hogy aki a parlamentben akar politizálni, lépjen be a szövetségbe. Markó Béla ezúttal belső koalíciót ajánlott. Ennek lényege az, hogy a két magyar politikai szervezet közösen állítson jelölteket, akik az RMDSZ jele alatt vesznek részt a választásokon. Az RMDSZ-es javaslat szerint az így mandátumhoz jutó képviselők a parlamentben is megőrizhetnék saját identitásukat.

A tanácskozás után Tőkés László hangsúlyozta: csupán politikai akarat kérdése, hogy mind a tulipán, mind pedig a fenyő ott legyen a parlamentben. A püspök ezzel a magyar szervezetek jeleire utalt.

Markó Béla hozzátette: Erdély modernizációja és a közösségi autonómiaformák elérése lehet az a két nagy cél, amelyért érdemes lenne összefogniuk a magyar szervezeteknek.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását