2024. április 24. - György

MDF: élelmiszeradót kell csökkenteni!

Az MDF továbbra is tartja magát a Nemzeti Adószabadság programjában kifejtettekhez, miszerint csökkenteni kell az egyes alapvető élelmiszerek áfáját - közölte Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteken az MTI-vel.
2008. július 4. péntek 18:34 - Hírextra
Mindemellett lehet csökkenteni az üzemanyagárakat is, a benzin jövedéki adóját egyszerűen ki kell venni az általános forgalmi adó számítási alapjából - írta az ellenzéki pártelnök.

A távirati irodának megküldött közleményében rámutatott arra: amíg a miniszterelnök az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentése ellen emel szót, addig Kovács László uniós biztos alig több mint egy hónapja az élelmiszerek áfájának csökkentése mellett érvelt.

Először a kormánypártnak kellene tisztáznia azt, hogy a "bársonyos semmittevést hirdető pártelnök" vagy az Európai Unió adóügyekért felelős biztosának javaslatát támogatja-e - írta az ellenzéki pártelnök.

Az MDF szerint a miniszterelnök sajátos beismerést tett, amikor nyilatkozatában úgy érvelt: a választási ciklus közepén elkezdődött ígérgetésnek véget kell vetni - olvasható.

Dávid Ibolya szerint a kormányfő beismerte, hogy energiája elfogyott, s ezt a ciklust tulajdonképpen lezártnak tekinti. "Kampányba is kezd, a kérdés csupán az: a hatéves semmittevést követően mit is kíván reklámozni majd a kormányzat" - írta az MDF elnöke.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerdán jelentette be: pártja a benzin jövedéki adójának, valamint a távhő és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

A Fidesz számításai szerint a jövedéki adó csökkentése után 15 forinttal lenne alacsonyabb az üzemanyag ára, míg a távhő és alapvető élelmiszerek esetében 20 százalékról 5 százalékra csökkentenék az áfa mértékét.

Gyurcsány Ferenc pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján minderre azt mondta: a Fidesz adócsökkentési javaslatai csődbe vihetik az országot, és csak rövid távú politikai haszonszerzésre irányulnak.

"Valaki csúnyán elárulja Magyarországot, valaki eladja a politikusi tisztességet csak azért, mert az elmúlt napokban pár százalékkal csökkent a népszerűsége" - fogalmazott. Véleménye szerint Orbán Viktor - bár nem közgazdász - pontosan tudja, milyen hatásuk lenne a javaslataiknak. Ez csalás, mindannyiunk kontójára - jelentette ki.

A miniszterelnök elismerte, hogy a kormány nem rövid távú megoldást kínál, de mint mondta, dolgoznak azon, hogy enyhítsenek az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatti nyomáson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását