2024. április 24. - György

Kína nem kíváncsi Sarkozy-re

A kínaiak nem akarják látni Sarkozyt az olimpián - ez derült ki a sina.com kínai hírportálon megjelent közvélemény-kutatás eredményéből.
2008. július 3. csütörtök 14:41 - Hírextra
Nikolas Sarkozy hétfőn jelentette be, hogy részvételét az olimpiai megnyitón a Peking és a dalai láma képviselői közötti tárgyalások eredményétől teszi függővé. A francia elnök válaszát a jövő heti, hokkaidói G8-as csúcsértekezletre ígérte.

A Kína legnagyobb internetes portálján szerdán közzétett online közvélemény-kutatás eredménye szerint az olvasók 88 százaléka nem látná szívesen a francia államfőt az olimpia megnyitóján. Eddig több mint százezren vettek részt a még csütörtökön is folyó felmérésben, a válaszolók elsöprő többsége pedig rendkívül barátságtalannak nevezte Sarkozy újabb bojkottal való fenyegetőzését.
Vu Ji-kang (Wu Yikang), a sanghaji Európa-kutató Intézet igazgatója szerint Sarkozy Kínával szembeni következetlensége nem egy felelős és meggondolt államférfi hatását kelti. "A kínai kormány természetesen nem fog engedni a zsarolásnak" - mondta Vu, hozzátéve, hogy amikor a francia elnök több milliárd dollár értékű szerződések aláírásával kapcsolatban tavaly Kínában járt, kijelentette, hogy szeretne egy helyet foglalni a pekingi olimpiára.
A márciusi lhászai zavargások után viszont Sarkozy bejelentette, hogy nem zárja ki a pekingi olimpia bojkottját.

"Néhányan úgy viselkednek, mintha Kínának könyörögnie kellene azért, hogy részt vegyenek a játékokon, azonban senki sem érhet el pozitív eredményt az olimpiai kártya felhasználásával vagy a játékok átpolitizálásával" - hangsúlyozta Vu.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását