2024. április 20. - Tivadar

Lopott mesterműveket akart eladni

Letartóztattak Floridában egy francia állampolgárt, aki a nizzai szépművészeti múzeumból 2007-ben ellopott, felbecsülhetetlen értékű mesterműveket akart eladni.
2008. június 30. hétfő 11:14 - Hírextra
A helyi hatóságok szerint a floridai Cooper City-ben letelepedett 55 éves Bernard Jean Ternus tíz hónapon át próbálta eladni a 2007. augusztus 5-én elkövetett fegyveres rablás során ellopott festményeket. A szóban forgó művek Claude Monet 1897-ben született Sziklafalak Dieppe mellett, Alfred Sisley 1980-es Moret-i platánok című festményei, továbbá Jan Bruegel két alkotása, A víz allegóriája és a Föld allegóriája voltak.

Végül Ternus Franciaországba ment, ahol megerősítette potenciális vevőinek - valójában a hálózatba beszivárgott ügynököknek - hogy birtokában vannak az ellopott képek. Az idén januárban Barcelonában már konkrét eladásokról tárgyalt cinkosaival. Májusban egyik bűntársa meg is mutatott két képet az egyik "érdeklődőnek", aki azonban francia rendőr volt.

A tranzakciót június 4-én akarták nyélbe ütni, és akkor csaptak le rájuk a francia hatóságok: a banda tucatnyi tagját vették őrizetbe Marseille-ben és Dél-Franciaország több városában, és visszaszerezték a képeket is. Végül a hét végén Ternus is horogra került az Egyesült Államokban.

A nizzai Jean Chéret szépművészeti múzeum jelentős impresszionista és posztimpresszionista gyűjteménnyel rendelkezik.

Ternus, aki egyelőre nem ismerte el bűnösségét, az amerikai törvények értelmében akár 10 évi börtönnel és 250 ezer dolláros pénzbírsággal is sújtható csalás, illetve amerikai vízumát csalásra való felhasználása címén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását