2024. május 10. - Ármin, Pálma

A spanyol fieszta méltó megkoronázása volt az Eb-nek

A hétfői osztrák lapok szerint a németek fölött aratott nagyszerű spanyol győzelem, a fesztültséggel teli küzdelem, majd a találkozót követő fergeteges, Bécset piros-sárgába öltöztető fieszta méltó befejezése volt az osztrák-svájci rendezésű labdarúgó Eur
2008. június 30. hétfő 11:11 - Hírextra
Jellemzően az "Európa meghódítása" címet adta a Die Presse a döntőről készült beszámolójának. Mint írta, a 244 ágyúból kilőtt 320 kilogramm konfetti, a pazar fényshow és a csaknem 3000 petárda tűzijátékesője teljessé tetté az EURO-2008 grandiózus fináléját, amely egyértelműen a spanyol csapat ünnepe volt. A Kurier a "spanyol nyári mese" valóra válását emelte ki szalagcímében, a Der Standard pedig azt húzta alá, hogy miközben a spanyolok örömtáncot jártak, a németek kénytelenek voltak kijózanodni, és beletörődni a vereségbe.

"Az Európa-bajnokot 1964 után másodszor hívják Spanyolországnak. A bécsi végjátékban az ibériaiak parádés teljesítménnyel felcsillantották mindazokat a tulajdonságokat, amelyek a torna legjobb csapatává varázsolták őket. A németek pedig azt nyújtották, amik: Németország voltak" - sommázta véleményét az utóbbi lap.

A csaknem színültig megtelt, 70 000 látogató befogadására alkalmas bécsi szurkolózóna - a belváros környező utcáival együtt - éjszakára valóságos spanyol örömövezetté alakult át. A féktelenül jókedvű, de békés tömeget látva a rendezők úgy döntöttek, hogy további két órával, hajnal kettőig meghosszabbítják a Rathausplatz és a Heldenplatz között kiépített zóna nyitva tartási idejét. Az önfeledten, de békésen ujjongó-éneklő, piros-sárga jelmezes-zászlós tömeg hatalmas örömpartit csapott a spanyol győzelem emlékezetessé tételére. A rendőröknek nem kellett közbeavatkozniuk, csupán néhány, bánatában erőszakossá vált, duhajkodni akaró német drukkert vettek őrizetbe rövid időre.

Az osztrák újságok egyben búcsúztatták magát az Európa-bajnokságot is.
"Az EURO jóindulatúan integet vissza a kigördülő vonatról. Szép volt. Ki hitte volna, hogy a sztárvendég, akit nem kevés fenntartással, sőt aggodalommal vártunk, ennyi élénkséget, sokszínűséget, humort és izgalmat hoz országunknak?... A németek nem énekelnek, a spanyolok nem táncolnak, és a törökök sem tülkölnek többé. Csak az osztrákok kiabálják lankadatlanul: csöndet és nyugalmat!" - írta némi öngúnnyal a Kurier, azzal fejezve be jegyzetét: "Hé, állítsátok meg azt a vonatot!"

A Der Standard kommentátora szélesebb kitekintésben vizsgálta az Európa-bajnokságok jelentőségét, kidomborítva, hogy a futball már régóta Európa középpontjába tartozik. "A labdarúgás Európája már jóval azelőtt létezett, hogy egyáltalán hozzákezdtek volna a politikai vagy gazdasági Európa összetákolásához... A futballrajongók ráadásul nemcsak elfogadták, hanem bensőségessé is tették a közös és növekvő Európa létét" - vélekedett.

Csalódást keltően szép volt címmel látta el első oldalon közölt elemzését a Die Presse. Ironikus hangvételű jegyzetében azt írta, hogy az átlagos, EURO-pesszimista osztrák most bizonyára úgy mereng magában: minden rendben lezajlott, semmi sem történt.

A lap szerint csalódottnak érezhetik magukat most azok, akik az Eb előtt "gondosan ápolt félelmükben" attól rettegtek - vagy talán még inkább abban reménykedtek -, hogy a barbárok nemzetközi hordái majd befészkelik magukat a galériákba, az üzletekbe és a szórakozó helyiségekbe, és ki sem mozdulnak onnan, amíg mindent fel nem dúlnak és össze nem törnek. És nyilván csalódottak azok is, akik valamiféle "bécsi csodára" számítottak, nevezetesen arra, hogy az osztrák csapat legyőzi a németeket, és bejut az elődöntőbe.

"A legcsodálatosabb csalódást azonban a nézőközönség okozta, amely élénk színekbe öltözve, fesztelenül és erőszakmentesen igazi fiesztát ült a labdarúgás fölött, és amely megfizethetetlen, életünkben talán soha vissza nem térő módon nemzetközi jelenlétet biztosított Bécsnek. Ez a publikum igencsak tanulságos leckében részesítette a bécsi polgárokat, akik csak katasztrófaként tudják elképzelni, ha néhány ezer ember összegyűl egy nyilvános helyen: nevezetesen bebizonyította nekik, hogy az esélyek kihasználását nem egyszer még a legnagyobb erőfeszítések árán sem lehet megakadályozni... Ezután ismét magunk között leszünk. És ha majd a politikai mindennapokból nem tudunk néhány jó, izgalmas futballmérkőzés segítségével kitörni, bizony vissza fogjuk kívánni a forgalmi akadályokat, a lármát és az Eb feszültségét. Akkor majd érthető osztráksággal azt mondjuk: igen, csalódást keltően szép volt" - fejezte be címoldalas cikkét a Die Presse.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását