2024. május 2. - Zsigmond

Viking kályhaépítő műhely Etén

Magyarországon először rendeznek tanfolyamot és bemutatót a vikingeknek tulajdonított dán téglakályha építéséből a Komárom-Esztergom megyei Etén. A nemzetközi tábor szombati nyílt napján Lars Helbro, az Európa Tanács energetikai szakértője mutatja be az e
2008. június 27. péntek 09:57 - Hírextra
"A táborban egy héten át 18 érdeklődő csapatmunkával épített fel két kályhát, közülük az egyik ősztől az etei általános iskola tantermeit fűti majd. A tábor résztvevői Dániából, Japánból, Szlovákiából, Romániából és Magyarországról érkeztek. Vannak közöttük mérnökök és kőművesek, jó értelemben mindannyian a környezettudatos fűtés megszállottjai" - mondta el az MTI-nek az ötletgazda, Szvetkovics Andrea.

A dán téglakályha az egyik leghatékonyabb megoldás 50-70 négyzetméteres légterek fűtésére. A kályha legfontosabb tulajdonsága a takarékosság, az égéstér fölött utánégető kamra található. Itt gyulladnak meg a fából kiszabaduló gázok, ettől tisztább, és magasabb hőfokú az égés.
A még meleg füstöt visszavezetik a kályha falába, ezzel is növelve a hőleadást, az utánégető kamrát pedig kiválóan lehet sütőnek használni. A kályha 2-2,5 tonnás tömege hosszú ideig tárolja a hőt, de külső oldalai nem hevülnek fel veszélyesen, ezért gyermekek közelében is elhelyezhető.

A dán téglakályha építésének a legismertebb mestere Lars Helbro, aki igyekszik minél egyszerűbben létrehozni a kályháit. A tábor lakói az etei általános iskola két tanterme közé építették fel a mintakályhát, a fatüzelésű építménnyel csökkentő az intézmény fűtésköltsége.

A gyermekek a kályhán keresztül megismerik a fatüzelést, megtanulják becsülni az erdőt, bevonhatók az erdőgondozásba, a facsemete ültetésbe és hulladékgyűjtésbe - tette hozzá Szvetkovics Andrea.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását