2024. április 26. - Ervin

Változnak az internet címek

Az internet elmúlt 25 éves történetének legnagyobb szabású reformját indította el az ICANN, az internetcímeket és végződéseket felügyelő nemzetközi szervezet, amely párizsi közgyűlésén csütörtökön egyhangú döntéssel felszabadította az internetes címek has
2008. június 26. csütörtök 23:04 - Hírextra
A reform lényege az úgynevezett legfelső szintű domain nevek felszabadítása, vagyis az, hogy szinte akármi következhet az internetes címekben az utolsó pont után, ahol jelenleg csupán néhány különböző típusú végződés - például .com, .org vagy egy országdomain, mint a .hu - szerepelhet. A reformterv kidolgozói megszüntették a latin ábécé dominanciáját is, a jövőben szabadon lehet majd használni a cirill vagy éppen a kínai írásjeleket az internetcímekben.

A domain nevek segítik a számítógépeket abban, hogy könnyen megtalálják a weboldalakat és az elektronikus postát irányítják. Az új végződések hozzáadásával még könnyebben megjegyezhető honlapok születhetnek. Az új domain nevek lehetnek akár városnevek, pl .budapest vagy ágazati nevek, például .bank, de több ezer más is.

"Így szabadon kifejezheti az identitását az interneten mindenki és minden közösség, csoport, vagy üzleti vállalkozás is. Olyan ez, mint a nyugat meghódítása a 19. századi Egyesült Államokban; új területeket nyitunk meg, amelyből az emberek szabadon foglalhatnak maguknak és elkezdhetik használni, amire csak akarják" - mondta Paul Twomey, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ügyvezető igazgatója.

A kaliforniai székhelyű nonprofit szervezet éves közgyűlése hétfő óta folyt Párizsban 130 ország mintegy 1300 küldötte részvételével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását