2024. április 25. - Márk

Fesztiválnyitány Európában: Glastonbury, Roskilde

A dél-angliai Glastonburyben és a dániai Roskilde-ben kezdődnek az idei nagy nyári rockfesztiválok; Glastonbury péntektől, Roskilde vasárnaptól több száz fellépővel, köztük a legnagyobb sztárokkal, s várhatólag százezret is elérő rockrajongóval.
2008. június 26. csütörtök 14:04 - Hírextra
Több mint húsz színpadon zajlanak majd a koncertek, a legnagyobb figyelem, mint a korábbi években is, a Pyramide Stage-re irányul majd. Tavaly nem volt nagy szerencséje az idelátogatóknak az időjárással, hiszen a nagy esők miatt a körülmények már igazi woodstocki hangulatot idéztek. Ennek ellenére nagy rockünnep volt a tavalyi, s a szervezők annak is örülhettek, hogy kevesebb volt a bűncselekmény az előző éviekhez képest.

Tavaly Amy Winehouse kezdte a programot a Pyramide Stage-en. Az azóta nagy szakmai sikereket elért brit énekesnő az idén nem biztos, hogy ott lesz, a kemény drogozás alaposan kikezdte egészségi állapotát. Elterjedt a hír, hogy tüdőtágulása van. Ha ez nem is bizonyult igaznak, állapota miatt erősen kétséges fellépése.

A hagyományosan háromnapos fesztiválra - akárcsak az elmúlt években - a legfiatalabb zenészek és a rocktörténelem legnagyobb egyéniségei is meghívást kaptak. Tavaly az eseményt záró Who együttes koncertje volt a "nagy szám". Ha minden tervezett fellépő megérkezik, akár a kétszázat is elérheti az előadók száma. Nagy kérdés, mennyire befolyásolja a fesztivál első napját, hogy ugyanezen a napon lesz Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök, politikai aktivista 90. születésnapi koncertje Londonban - ugyancsak nagy sztárokkal.

A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni néhány "húzónevet" a
fesztiválról. Várják KT Tunstallt brit énekesnőt, James Bluntot, a The Raconteurs együttest, Leonard Cohent, Buddy Guyt, Billy Cobhamet, a Panic at The Disco együttest és Roisin Murphy énekesnőt. Természetesen nagyon számítanak Amy Winehouse-ra, aki a napokban erősen ígérte, hogy összeszedi magát.

Vasárnap indul és csaknem egy héten át tart a fesztivál a dániai Roskildéban. Immár klasszikus ez a fesztiválhelyszín, hiszen 1971 óta özönlenek ide a fiatalok egész Európából és a tengerentúlról. Összesen több mint kétszáz fellépőre számítanak itt is, többségében dániai előadókat és zenekarokat várnak. A hagyományoknak megfelelően gazdag lesz a műfaji kínálat.
A legnagyobb sztárok közül ígérte fellépését a brit The Chemical Brothers, az amerikai Gnarls Barkley és Jay Z, a brit Judas Priest, a rendkívüli sikeres Radiohead, a Slayer amerikai metálbanda. Az idősebbek kedvére énekel majd Solomon Burke a blues, a rhythm and blues és soul veteránja, valamint Neil Young.

A fesztivált 2000-ben tragikus események hozták hírbe: a túlságosan mozgásba jött tömeg 9 dán, német, svéd és holland fiatalt tiport halálra. Azóta nem voltak ilyen súlyos kilengések, de a biztonsági szolgálat erőteljesen készül.

A fesztivált általában nem szokták agyonreklámozni, de az idén plakátjai megjelentek a budapesti hirdetőtáblákon, közlekedési eszközökön is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását