2024. március 29. - Auguszta

Császármetszés helyett koleszterincsökkentés ?

A kövér terhesek a normál testsúlyúakhoz képest gyakrabban szorulnak császármetszésre, de ez talán elkerülhető koleszterincsökkentő gyógyszer szedésével. Az érdekes lehetőséget egy előadásban angol kutatók vetették fel.
2008. június 23. hétfő 09:48 - Hírextra
Sue Wray professzor asszony évek óta foglalkozik az emberi terhesség és szülés kérdéseivel. Munkacsoportja 4000 várandós asszony vizsgálata alapján azt találta, hogy az elhízott terhesek közül minden ötödiknél a szülés császármetszés útján történik. Ez négyszerese a normál testsúlyú kismamák esetén szükséges beavatkozásnak.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, mi a magyarázata annak, hogy a túlsúlyos fiatal terheseknél a szülés megindulását követően az anyaméh összehúzódó képessége gyakran olyan gyenge, hogy a szülés folyamata nem tud természetes úton lezajlani. A szülést vezető orvos ezért ilyenkor a baba és az édesanya érdekében kényszerül a császármetszésre.

Wray és munkatársai azt is tapasztalták, hogy a kövér kismamák a szülés után kétszer olyan gyakran szenvedtek súlyos, vérzéses szövődményeket is, mint azok az asszonyok, akik nem híztak el a terhesség során. Ez ugyancsak annak következménye volt, hogy a méh izomzata és az erek a baba megszületése után sem húzódtak össze olyan erélyesen, hogy ne következzék be vérzés.
Az orvosok a császármetszés során szövetmintákat is kaptak az anyaméhből és ezeket az izomrostokat igen részletesen tanulmányozták. Kiderült, hogy az ilyen méhizomzat sokkal gyengébben működik, mint általában az anyaméhből származó izom. Azt találták, hogy a kövér terhes asszonyok méhizomzatába nem került elégséges kalciumion ahhoz, hogy az anyaméh gyorsan és erősen összehúzódjon.

Föltételezésük szerint ennek oka az, hogy ezeknek a fiatal asszonyoknak igen magas a vérkoleszterinszintje és ez akadályozza meg az izomösszehúzódáshoz szükséges kalcium bejutását a sejtekbe. Wray fölvetette, hogy a terhesség utolsó hónapjaiban az ilyen túlsúlyos kismamák koleszterincsökkentő tablettát szedhetnének és ezzel csökkenthetnék a császármetszés gyakoriságát.
Megkérdezett szülészek véleménye viszont az, hogy a vérkoleszterin emelkedése a terhességgel törvényszerűen együttjáró jelenség és valószínűleg szükség van erre a baba fejlődéséhez. A koleszterincsökkentők szedésének esetleg több kára volna, mint haszna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását