2024. május 14. - Bonifác

Suli a nyári szünetben

Az iskoláknak a diákok felügyeletét és étkeztetését biztosítaniuk kell a nyári szünidő idején is, ha a dolgozó szülőknek erre igénye van - hívta fel a figyelmet a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE). A szervezet szerint e lehetőséget kevés sz
2008. június 18. szerda 13:58 - Hírextra
Az egyesület utalt arra, hogy a gyermekvédelmi törvény értelmében a családban élő gyermekek számára is meg kell szervezni az életkoruknak megfelelő nappali felügyeletet, nevelést, foglalkoztatást és étkeztetést abban az esetben, ha a szülők munkavégzése, betegsége vagy egyéb más ok miatt ez otthon nem lehetséges.

A pedagógusoknak nincs nyári szünetük, csak a tanulóknak; a pedagógusok számára ez az időszak tanítás nélküli munkanapokat magában foglaló időszaknak számít - emlékeztetnek.

A szervezet azért adott ki felhívást, mert úgy látják, a munkavállaló szülők nem ismerik azokat a lehetőségeket, amelyeket az állam biztosít számukra gyermekük elhelyezésére, vagy elhiszik, hogy a nyári szünetben kizárólag az ő feladatuk gondoskodni gyermekükről.

Arra figyelmeztetnek, hogy több százezer "kulcsos gyermek" cselleng az utcákon a nyári szünetben, mert szüleik dolgoznak, és nincsenek olyan rokonaik, akik vigyázni tudnának rájuk. Ezért növekszik a gyermekbalesetek és bűncselekmények száma, sok gyermek ráadásul éhezik is - fűzték hozzá.
Az egyesület kitér arra, hogy a kollégiumokból sem lehet hazaküldeni a gyerekeket a nyári szünetben azért, hogy közben szállodaként működtessék az intézményeket.

Az óvodáknak, a szülők igénye alapján, ugyancsak egész évben nyitva kell tartaniuk. Ha a pedagógus szabadságot vesz ki, gondoskodni kell a helyettesítéséről, nem pedig a gyermekeket kell utaztatni egy másik óvodába - írják.

Simonné Toldi Ágnes, az egyesület szóvivője a távirati iroda megkeresésére azt mondta, hogy ha az iskola nem tud, vagy nem akar eleget tenni törvényi kötelezettségének, akkor a fenntartóhoz - általában az önkormányzat jegyzőjéhez - kell fordulni.

Közölte azt is, szorgalmazni fogják, hogy az oktatási tárca hívja fel a fenntartók figyelmét arra, hogy iskoláikban a vakáció idején is biztosítaniuk kell a gyerekek felügyeletét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását