2024. május 3. - Tímea, Irma

Szupertakarékos, de egy kicsit drága

Szupertakarékos, 100 kilométerenként mindössze 2,36 liter benzint fogyasztó kocsit fejlesztettek ki Amerikában a japán Toyota Priusból, a gond csak az, hogy a napelemekkel felszerelt autó ára kissé borsos.
2008. június 13. péntek 15:09 - Hírextra
Az Országos Megújuló Energia Laboratórium mérnökei a coloradói Goldenben egy 2006-os Toyota Priust vettek alapul, abból alkották meg az álomfogyasztású autót..

Az Egyesült Államokon - ahol átlagosan már több mint 4 dollárért lehet vásárolni egy gallon benzint (3,78 liter) - lassan kezd eluralkodni az üzemanyag-takarékossági mánia. A Toyota Prius hihetetlenül népszerű a tengerentúlon, és a japánok mellett az amerikai gyártók is részt kérnek a hibrid hajtású autók piacából.

Az Országos Megújuló Energia Laboratórium mérnökei a coloradói Goldenben egy 2006-os Toyota Priust vettek alapul, abból alkották meg az álomfogyasztású autót. A Prius enyhén ívelő tetejére napelemeket helyeztek és az akkumulátorokat nagyobb kapacitásúakra cserélték ki a csomagtartóban.

Az új járgány nem kevesebb mint 100 kilométert képes megtenni kizárólag elektromos árammal és 1 gallon benzinnel átlagban 100 mérföldet képes haladni (ez felel meg a 2,36 literes 100 kilométerenkénti teljesítménynek). Mint a mérnökök hangsúlyozzák, a legtöbb amerikai naponta mindössze 30 mérföldet autózik, így a benzinmotorra szinte nincs is szükség, csak az akkumulátort kell éjjelente újratölteni.

Ez a ma még különleges, hagyományos hálózatról is feltölthető tápegység, egy lítium-ion akkumulátor azonban 40 ezer dollárba kerül. A napelemek 2500 dollárból jönnek ki. A szükséges átalakításokkal ma 70 ezer dollárba (több mint 11 millió forintba) kerül egy ilyen modell, miközben a hagyományos Prius, amellyel nagyjából feleannyi, 50 mérföldet lehet megtenni 1 gallon benzinnel, 23 ezer dollárba (3,6 millió forintba) kerül. A detroiti autógyártók érdeklődnek a fejlesztés iránt, de a költségek lefaragása mellett.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását